Într-un document intern al Arhiepiscopiei Tomisului și semnat de ÎPS Teodosie, în 30 noiembrie toți preoții din Eparhia Tomisului, personalul clerical și monahal sunt „delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei, din localitatea Ion Corvin, județul Constanța”.
Potrivit documentului, bisericile din Arhiepiscopia Tomisului vor rămâne deschise „pentru închinare și rugăciune individuală”.
Vineri, însă, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că documentul intern a fost „insuficient formulat” și precizează că în ziua de Sfântul Andrei, Sfânta Liturghie se va oficia și la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei.
„Regretăm faptul că s-a putut înțelege eronat că la parohii nu se va mai oficia Sf. Liturghie”, spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.
Arhiepiscopia Tomisului ceruse la Tribunalul Constanţa anularea unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzicea ca la pelerinaje să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde se desfășoară. Solicitarea a fost, însă, respinsă.
ÎPS Teodosie i-a scris premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: „Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”. ÎPS Teodosie a amintit și de revoluția din 1989: „Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă”.
La rândul său, premierul Ludovic Orban i-a transmis ierahului că sfatul său este ca ÎPS Teodosie să îndemne credincioșii la respectarea regulilor.
Patriarhia Română a cerut joi autorităților ca, în mod excepțional, să permită, pe 30 noiembrie, pelerinajul la Peştera Sfântului Apostol Andrei, din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea tuturor regulilor sanitare.
În 30 noiembrie este Praznicul Sfântului Apostol Andrei şi se organiza pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sfântul Apostol Andrei.
Discussion about this post