Înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația existență din Republica Moldova, inclusiv din Constituție a fost votată ieri 2 Martie 2023,într-o ședință cu scandal în Parlamentul de la Chișinău. De altfel, partidele prorusești, s-au manifestat zgomotos și s-au declarat nemulțumite de această sintagmă, apelând la acte de violență în timpul ședinței din cadrul Parlamentului Republicii Moldova.
Contextul general
Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, a fost votat în cele din urmă în primă lectură, conform site-ului oficial deschide.md. Documentul a fost susținut de către 56 de deputați Partidului Acțiunii și Solidarității. Partidul Acțiune și Solidaritate este o formațiune politică centristă din Republica Moldova fondată de actualul Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Partidul este format pe baza platformei politice „în /pas/ cu Maia Sandu” inițiate la sfârșitul anului 2015
Proiectul de lege inițiat de deputații facțiunii PAS prevede de acum înainte modificarea articolului din Constituție cu privire la limba de stat.
Ce impact are acest proiect de lege
La modul cel mai serios și totodată concret, în Constituția Republicii Moldova urmează să apară sintagma „limba română”, în loc de „limba moldovenească”.
Proiectul de lege implementează o decizie din 2013 a Curții Constituționale din Republica Moldova, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției. În Declarația de Independență limba de stat este cea română, așa cum firesc subliniază deschide.md.
Astfel, sintagmele „limba moldovenească, limba de stat, sau limba oficială”, la orice formă gramaticală din actele legislative vor fi substituite cu noțiunea „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare. De asemenea, se constată drept desuet textul „funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 primul alineat din Constituţia Republicii Moldova.
Pentru justețea înțelegerii textului și a nu lăsa loc interpretării, citez din lege următoarele :„
În scopul executării prezentei legi, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în Sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor ce se impun în sensul prezentei legi, în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova”, au redactat autorii.
De altfel, limba română ca limbă de stat şi reintroducerea alfabetului latin sunt primele incluse în enumerarea din Declaraţia de Independenţă a “elementelor de identificare” ale statului. De aceea, explicația oficială este pe deplin logică, „rezultând în mod evident, că aceste elemente au fost considerate esenţiale în definirea identităţii constituţionale a noului stat şi a populaţiei acestuia, fiind puse alături, de exemplu, de drapelul, stema şi denumirea oficială a statului, având un rol cheie în sistemul valoric creat prin proclamarea independenţei Republicii Moldova,” așa cum se specifică.
Toate acestea sunt acte oficiale care sunt menționatebîn nota informativă a proiectului de lege amintit.
Reacții generate
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze proiectul și s-au îmbrâncit la tribună cu parlamentarii PAS, în timp ce au strigat „Moldova” și „Anticipate”.
În timpul dezbaterilor asupra acestui proiectude lege, în fața tribunei Parlamentului Republicii Moldova, conform martorilor oculari, au ieșit mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Moldova, moldoveni, moldovenesc” sau „Nu vă bateți joc de Constituție”.
Imediat, mai mulți parlamentari ai Partidului Acțiunii și Solidarității au smuls și mototolit pancartele, urmând o altercație între aceștia și colegii lor din facțiunea adversă BCS. Au urmat mai multe îmbrânceli, timp în care deputații socialiști și comuniști au început să scandeze „Moldova” și „Anticipate”, așa cum reiese din acest videoclip, de la fața locului.
Astfel, din această filmare preluată de site ul oficial de știri deschide.md se remarcă la un moment dat deputatul BCS Bogdan Țîrdea care o bruschează și o îmbrâncește pe colega sa din PAS Maria Pancu, după ce aceasta îi ia pancarta.
Între timp, de la tribuna oficială, deputatul PAS Veronica Roșca spunea următoarele: „Limba de stat a Republicii Moldova nu are și nu va avea niciodată ideologie oficială. Limba oficială a Republicii Moldova este limba română. Limba română e cea care trebuie să ne unească, limba română niciodată nu trebuie să ne dezbine”.
De altfel, în contra-pondere,președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, le-a amintit unora dintre deputații BCS că au cetățenie română și i-a îndemnat să renunțe la ea:„Asta-i durerea voastră, anticipate. Nu le vedeți până în 2025. Luați-vă pofta!(… )Voi, cei care strigați aici, cei care aveți cetățenie română, fiți amabili și renunțați la ea, vă rog. Așa, ca să fie totul corect”.
În loc… de final
Limba română este limba oficială și principală a României și a Republicii Moldova. De altfel, ca limbă minoritară, este vorbită de comunitățile stabile din țările din jurul României ( Bulgaria ,Ungaria , Serbia și Ucraina ) și de marea diaspora românească. În total, este vorbită de aproximativ 28–29 de milioane de oameni, dintre care aproximativ 24 de milioane sunt vorbitori nativi. În Europa, limba română este cotată ca limbă de nivel mediu, ocupând locul 10 dintre cele 37 de limbi oficiale.
Limba română era cunoscută și drept „limba moldovenească” în Republica Moldova, deși Curtea Constituțională a Moldovei a decis în anul 2013 că „limba oficială a Moldovei este româna”.
Constituția Republicii Moldova se referă la limba țării drept moldovenească, în timp ce Declarația de independență din 1991 a denumit limba oficială română.
În luna decembrie a anului 2013, o decizie oficială a Curții Constituționale a Moldovei a statuat că Declarația de Independență are prioritate față de Constituție și că, prin urmare, limba de stat este româna, nu „moldovenească”. „Instanța moldovenească stabilește că limba oficială este „româna”, înlocuind „moldoveneasca” cu aromă Sovietică.
Reamintesc faptul că din punct de vedere istoric și moral, Republica Moldova a făcut parte din România până în anul 1940, când a fost anexată sovieticilor. De altfel, Republica Moldova și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în anul 1991.
Sursa foto : https //google.com
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate
Discussion about this post