Federația Rusă crede că își poate atinge obiectivele în Ucraina doar prin mijloace militare, conform agenției TASS.
Uniunea Europeană a prelungit până la 15 septembrie sancţiunile pe care le-a impus persoanelor şi entităţilor ruse pentru anexarea ilegală a Crimeei şi invazia totală din Ucraina, sancţiuni care-l includ şi pe preşedintele Vladimir Putin.
De asemenea, continuă șirul de manipulări și dezinformări mediatice fără limite la televiziunea rusă. Propagandista Margarita Simonyan a pretins că forțele ruse au învins Ucraina „în primele trei zile”, iar acum sunt angrenate în război cu NATO, spunand:„gândiți-vă doar la asta, vom învinge întreaga lume occidentală”.
Iar în tot acest puzzle, autoritățile de la Palatul Kremlin„nu exclud” ca Vladimir Putin să participe la summitul G20 din India, din luna septembrie a acestui an.În tot acest timp, au apărut primele dosare de crime de război împotriva Rusiei la Tribunalul Penal Internațional.
Pe măsură ce războiul Rusia-Ucraina a intrat în cea de-a 384-a zi, vă propun să runcăm o privire asupra principalelor evenimente și măsuri luate.
De altfel, debutul acestora îl constituie declarațiile pline de emfază și aroganțe ale Federaţiei Ruse. În acestea s-au remarcat ca fiind „obiectivele Rusiei în Ucraina” care pot fi atinse doar prin mijloace militare.
De altfel autorul acestora este purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cel care a subliniat în discursul său că „până acum, nu există premise pentru tranziția procesului la un curs pașnic”, relatează CNN.
„Pentru noi, prioritatea absolută continuă să fie și va rămâne întotdeauna atingerea obiectivelor noastre. Acum ele pot fi atinse doar prin mijloace militare”, a continuat Peskov.
De remarcat este aspectul conform căruia, la sfârșitul lunii februarie, Republica Populară China a publicat un „plan de pace” pentru Ucraina, dar reprezentantul Kremlinului a spus că nu există nicio perspectivă de pace. „Operațiunea militară specială (sintagma folosită de Rusia pentru invazia din Ucraina – n.r.) continuă. Ne îndreptăm spre atingerea obiectivelor care au fost stabilite”, declara Dmitri Peskov la acea vreme.
Situația gravă de pe front
Luptele grele continuă în orașul Bahmut, unde un comandat ucrainean vorbește despre confruntări corp la corp între forțele Kievului și cele ale Moscovei.
De asemenea, toate aceste realități sunt confirmate de către maiorul Rodion Kudriashov, comandantul adjunct al Brigăzii 3 detașate de asalt a Ucrainei, citat de CNN. „Situația de la Bahmut este extrem de tensionată. Inamicul încearcă să asalteze pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei și face tot ce poate pentru a avansa”, a declarat, luni, maiorul Kudriashov, adăugând că „situația este tensionată, dar pe deplin sub controlul” forțelor ucrainene.
„În timpul bătăliilor de infanterie, când ne recâștigăm propriile poziții și le asaltăm pe cele ale inamicului, unitățile noastre sar literalmente cu picioarele în tranșeele inamice și îl alungă pe inamic”, a spus Kudriashov.
Un blogger militar pro-rus a precizat că luptătorii Wagner și-au început asaltul asupra părții subterane a unei mari fabrici metalurgice din Bahmut, uzina de prelucrare a metalelor Artiomovsk, informații pe care CNN menționează că nu le-a putut verifica în mod independent.
Val de sancțiuni ale UE impuse Federației Ruse până pe 15 septembrie
De la începutul războiului din Ucraina, pe 24 februarie anul trecut, UE a aprobat 10 pachete de sancţiuni contra Moscovei. Ultimul a fost aprobat chiar la împlinirea unui an de la declanșarea războiului de către președintele rus Vladimir Putin.
Din 2014, UE a sancţionat un total de 1.473 de persoane şi 205 entităţi, între care şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.
Violeta Prigojina, mama liderului Grupului Wagner, rămâne pe listă, în pofida faptului că Tribunalul General al UE a anulat săptămâna trecută sancţiunile împotriva sa pe motiv că legătura de rudenie nu este un motiv suficient pentru a o sancţiona, fiind prima dată când justiţia europeană s-a pronunţat contra măsurilor restrictive adoptate de UE de la începutul invadării Ucrainei.
Sentinţa poate fi încă atacată, dar Consiliul UE „nu a făcut încă niciun pas” în această privinţă, au declarat pentru EFE surse europene, astfel că, deocamdată, măsurile restrictive împotriva Violetei Prigojina au fost şi ele prelungite.
Tuturor persoanelor şi entităţilor sancţionate le-au fost îngheţate bunurile şi activele în UE şi li s-a interzis intrarea pe teritoriul comunitar.
Decizia Curții Penale Internaționale
Curtea Penală Internațională intenționează să deschidă două dosare pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina și va cere mandate de arestare pe numele mai multor persoane.
Acestea reprezintă primele acuzații internaționale formulate împotriva Federației Ruse de la începutul conflictului și vin după luni de muncă din partea echipelor speciale de anchetatori, a titrat The New York Times.Acuzatorii susțin că Rusia a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare rusești și că Kremlinul a atacat deliberat infrastructura civilă.
Propaganda rusească nu se dezminte
În tot acest timp, se propagă cu o viteză uluitoare narative pro-ruse în care Kremlinul ar fi în război cu NATO și ar fi învins Ucraina în „primele două sau trei zile” de război.
Toate aceste fantasmagorice scenarii au fost susținutr de către propagandista rusă Margarita Simonyan la televiziunea rusă de stat, relatează Sky News.
Simonyan-redactor-șef al organizației media rusești controlate de stat Russia Today (RT)-a afirmat că unii oameni numesc criza actuală din Ucraina o „operațiune militară”, iar alții un „război”, dar ea „nu vede o mare diferență” între cele două descrieri.
Russian propagandist Simonyan says that Russian victory in Bakhmut (she calls the city its Soviet name – Artemivsk) will be a big victory over NATO. pic.twitter.com/i9ra9R4j5N
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) March 13, 2023
Mai mult decât atât, aceasta as susținut teoria preferată a propagandei oficiale rusești conform căreia Ucraina a fost „înfrântă în primele două sau trei zile” de război, iar acum Federația Rusă se luptă cu țări NATO și non-NATO.
„Deci, acum există un război cu NATO pe teritoriul Ucrainei”, a adăugat jurnalista.
„Gândiți-vă doar, ce se va întâmpla când vom câștiga acest război? În mod deliberat nu spun dacă vom câștiga, ci când vom câștiga, pentru că nici nu vreau să mă gândesc la ‘dacă’, cu voia lui Dumnezeu.
„Gândiți-vă doar la asta, vom învinge întreaga lume occidentală, care trimite acum toată puterea sa”, a concluzionat aceasta.
Insolența Kremlin-ului
O vizită a președintelui Federației Ruse Vladimir Putin la summitul G20 din India din acest an nu a fost exclusă, au transmis surse de la Palatul Kremlin.
De remarcat e faptul că liderul rus nu a călătorit încă dincolo de granițele fostei Uniuni Sovietice de când și-a trimis forțele armate în Ucraina în februarie anul trecut.Cu toate acestea, nu a fost exclusă posibila sa participare la summitul de la New Delhi din luna septembrie.
Întrebat dacă domnul Putin ar putea participa la summit, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi reporterilor: „Nu poate fi exclus. Rusia continuă să participe pe deplin la cadrul G20. „Intenționează să continue să facă asta. Dar încă nu a fost luată nicio decizie”.
Evenimentele pe scurt
Forțele ruse au lovit recent mai multe zone civile din regiunile Mikolaiv și Sumî, unde au fost uciși cel puțin trei civili. Luptele grele au continuat în orașul Bahmut, din regiunea Donețk, unde un comandat ucrainean a declarat, sub protecția anonimatului că se manifestă dese confruntări corp la corp între trupele Kievului și cele ale Moscovei.
De altfel, în discursul său de seară, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a subliniat „că viitorul țării sale depinde de rezultatul bătăliilor care se dau în punctele-cheie din estul țării.”
Tot în cursul zilei de luni 13 martie, Moscova s-a arătat de acord să prelungească înțelegerea privind exportul de cereale cu 60 de zile, în timp ce Curtea Penală Internațională a decis să deschidă primele două dosare de crime de război ale Federaţiei Ruse.
Fără sfârșit
Invazia Rusiei din Ucraina a adăugat o nouă armă în arsenalul propagandiștilor fără a elimina frica de război, notează luni France Presse, citată de Agerpres.
La peste un an de la declanşarea „operațiunilor speciale” , nu se întrevede niciun fel de sfârşit al războiului. Iar unii oamenii politici nu ezită să profite de anxietatea pe care acesta o provoacă pentru a lăsa să se înţeleagă că sprijinul pentru Ucraina ar putea antrena ţara lor în război.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sursa foto : https //google.com
Sinteza acestui material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post