Banca Mondială a criticat măsurile autorităților române și a declarat că impozitarea progresivă a pensiilor speciale va avea un efect deloc neglijabil de reducere a cheltuielilor.
Banca Mondială este de părere că, pentru pensiile de serviciu (de exemplu, ale magistraților), se așteaptă ca impozitarea să aibă un efect neglijabil asupra cheltuielilor brute.
Reforma pensiilor speciale din România este criticată aspru de către Banca Mondială. Organizația financiară cu sediul la New York consideră că impozitarea cu 15% are impact nesemnificativ în economie.
Potrivit informaţiilor apărute în presă, documentul arată că rezultatul în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor bugetare ar fi nesemnificativă. Impozitarea progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale va avea efecte neglijabile, au declarat specialiştii Băncii Mondiale.
La fel şi o altă măsură prin care s-au eliminat cinci sporuri din baza de calcul a pensiilor militarilor. Aceasta va duce doar la o reducere cu 2% a cuantumului pensiei de serviciu a unui militar. Reamintesc faptul că Ministrul Apărării a insistat însă din nou, ieri, că nimeni nu ar trebui să se atingă de pensiile militarilor. El a declarat, fiind în vizită de lucru la Constanţa, că un număr cât mai mare de tineri trebuie atraşi în armată şi a avertizat în acest context că cei care vorbesc despre scăderea pensiilor militare ar trebui să se gândească de două ori.
„Avem nevoie de noi membri ai Forţelor Armate Române. Un număr de militari îndeplinesc condiţiile pentru a se pensiona şi pentru a ieşi din rândul forţelor armate. Degeaba vorbim de tancuri, de rachete, de corvete, de fregate, de toate lucrurile pe care ni le dorim şi pe care le vom avea. Ele au nevoie de un personal cu un înalt nivel de calificare, pentru că la ora actuală Armata României înseamnă personal cu un nivel de calificare foarte, foarte mare. De aceea eu insist pentru a intra în rândul forţelor armate, dar şi dorinţa de a rămâne în cadrul forţelor armate să fie încurajată şi prin asigurarea unui nivel de trai şi a predictibilităţii unei cariere în acest domeniu”, a spus Angel Tîlvăr, potrivit Rador.
Reforma pensiilor speciale, criticată de Banca Mondială
O serie de amendamente adoptate de Senat, în martie, la proiectul de reformă a pensiilor speciale, indicau faptul că aceste venituri ar urma să fie impozitate progresiv cu maximum 15%.
Încă de atunci, Bruxelles-ul era nemulțumit de nivelul insuficient al reformelor aflate în dezbatere în Parlament. Acest lucru ar putea duce la pierderea unor sume importante din PNRR, respectiv 700 de milioane de euro, din totalul de 3,1 miliarde.
Între timp, Banca Mondială a dat publicității un nou raport în legătură cu pensiile speciale din România. Forul de peste ocean precizează clar că modificările Legii Pensiilor Speciale nu sunt semnificative. Mai exact, ele vor avea un impact în economie.
„Pe o bază netă, reducerea va fi de 0,003% din PIB în 2028 și de 0,012% din PIB până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie din fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul”.
Impozitarea progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale, măsură adoptată de Senatul României, va avea efecte neglijabile de reducere a cheltuielilor și, în timp, din ce în ce mai puține pensii de serviciu vor face obiectul unei impozitări crescute, arată un raport realizat de Banca Mondială, consultantul în cadrul acestei reforme, document obținut în exclusivitate de Economedia. Subiectul a fost semnalat anterior și de televiziunea Euronews.
Pentru magistrați, Banca Mondială preconizează că această măsură va crește ușor cheltuielile brute din cauza mecanismului de funcționare a plafonului. Cheltuielile brute maxime în 2042 vor crește de la 0,082% din PIB la 0,086% din PIB, iar până în 2070 vor crește de la 0,067% din PIB la 0,07% din PIB. Cu toate acestea, aceste creșteri vor fi recuperate sub formă de impozite, cu un efect net neglijabil.
Banca Mondială arată că „diferențierea impozitării nu este suficient de semnificativă pentru a produce beneficii tangibile în materie de echitate, iar pragul de mărime a salariului mediu pentru creșterea impozitării este destul de ridicat. În timp, datorită indexării cu rata inflației (care se preconizează că va fi mai mică decât creșterea salariului mediu), din ce în ce mai puține pensii de serviciu (chiar și cele din decilul 9) vor face obiectul unei impozitări crescute”.
Reacția premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat în urmă cu o zi, fiind la Oradea, întrebat despre faptul că Banca Mondială precizează că modificările privind legea pensiilor speciale sunt consistente, însă nu ajung la tăierile pe care România şi le asumase, că studiul respectiv este în analiză la Ministerul Muncii, iar când instituţia va prezenta concluziile, atunci va fi luată o decizie în coaliție.
Amintesc faptul că site-ul de specialitate Economedia a scris azi un raport al Băncii Mondiale arată că impozitarea progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale, măsură adoptată de Senatul României, va avea efecte neglijabile de reducere a cheltuielilor și, în timp, din ce în ce mai puține pensii de serviciu vor face obiectul unei impozitări crescute.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post