Detaliile despre ofensiva ucraineană au început să devină asemenea unui proiect care se lasă mult așteptat.Se pare că, în actuala conjunctură tocmai conducerea politică de la Kiev se află sub presiuni din interior, dar și din partea aliaților occidentali, pentru ca operațiunea să fie de succes
Ofensiva ucraineană atât de mult trâmbițată la momentul actual este diferită de precedentele, numai dacă ne aducem aminte de grozăviile din localitățile Harkov și Herson. Întrucât nu vine ca o surpriză pentru nimeni, planul strategic care a fost anunțat încă din ianuarie de oficialii de la Kiev devine… politica de non-combat, de șah etern, favorabil Federației Ruse. Pe de altă parte, toate obiectivele, amploarea, consecințele sale și, cel mai important, momentul începerii cât și direcția în care Ucraina urmează să atace rămân necunoscute.
Poziționarea Occidentului
Mass-media occidentală cât și anumiți experți militari sunt de părere că puterea politică de la Kiev ar resimți o presiune în creștere pentru organizarea contraofensivei din partea aliaților săi occidentali.
În mod cu totul surprinzător, chiar dacă majoritatea țărilor occidentale continuă să susțină Ucraina în războiul pe care îl poartă împotriva Federației Ruse, indicatorii acestui sprijin într-un număr de state scade alarmant. Pentru ca sprijinul pentru Ucraina să rămână la același nivel, și cu atât mai mult dacă Kievul cere să primească mai mult sprijin, populația din Occident trebuie să se asigure că banii cetățenilor ar trebui să fie cheltuiți cu un rezultat vizibil.
„La Kiev nu au o altă soluție decât să lanseze o ofensivă mare în primăvară sau în vară”, a scris profesorul Mark Galeotti, expert în spațiul rus, în The New York Times la sfârșitul lunii aprilie. Într-o declarație care ilustrează perfect interesul Occidentului pentru contraofensivă, noul președinte ceh Petr Pavel a declarat în urmă cu o săptămână, pentru The Guardian, că „cineva ar putea fi tentat să-i împingă pe (ucrainenii să atace) pentru a arăta unele rezultate”. El nu a precizat la cine face referire. „Va fi foarte rău pentru Ucraina dacă această contraofensivă eșuează, pentru că nu va mai avea altă șansă, cel puțin anul acesta”, a spus liderul de la Praga.
Momentul demarării ofensivei
Încă de la începutul lunii aprilie, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat într-un interviu acordat postului Radio Europa Liberă că nu mai mult de „trei până la cinci persoane de pe planetă” știu unde și când va începe această operațiune.
Același oficial, pe data de 9 mai, a precizat că planul ofensiv final nu fusese aprobat în biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Avem mai multe opțiuni. Toate sunt în lucru. Și în funcție de circumstanțe, care vor fi ori, se vor lua anumite decizii”, a precizat Danilov. Momentul începerii ofensivei este unul dintre factorii cheie care va determina succesul sau eșecul acesteia. Întrucât armata rusă are un avantaj multiplu față de cea ucraineană în ceea ce privește numărul și calitatea aeronavelor de luptă, este deja clar că ofensiva se va desfășura în principal la sol. Și aici starea solului devine decisivă: trebuie să fie suficient de dur pentru ca echipamentele militare grele să se poată deplasa de-a lungul acestuia fără probleme. În acest an, primăvara din sudul și estul Ucrainei s-a dovedit a fi destul de rece și ploioasă, iar în nordul regiunii Donețk, a nins la începutul lunii aprilie. Prin urmare, faptul că temperaturile au început să crească a intensificat discuțiile despre începerea iminentă a operațiunii ofensive ucrainene. Acest eveniment contează deja, deoarece cine va avea control asupra informațiilor despre forțele pe care le-a acumulat o tabăra sau alta, va avea avantaj.
În Ucraina, pentru cea mai mare campanie ofensivă din istoria armatei sale toate aceste realități și informații sunt, desigur, clasificate. În presă au fost scurse câteva informații, precum faptul că au fost create nouă brigăzi de asalt care fac parte din așa-numita „Gardă Ofensivă”. La sfârșitul lunii aprilie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că partenerii occidentali ai Kievului „au antrenat și echipat mai mult de nouă brigăzi blindate ucrainene noi”.
Experții sugerează că un număr de 12 brigăzi cu un număr total de cel puțin 30.000 de oameni au fost pregătite suplimentar pentru ofensiva forțelor ucrainene. Într-un articol publicat în „Ukrinform”, în septembrie anul trecut, comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a scris că, dacă conducerea militară și politică ucraineană decide să preia controlul asupra peninsulei Crimeea în 2023, pentru o astfel de operațiune sau o serie de operațiuni „ar necesita crearea unuia sau mai multor grupuri de zece până la douăzeci de brigăzi”.
Operațiunile ofensive ale Ucrainei împotriva Federației Ruse au început să depășească atât ca subiect de dezbatere cât mai ales ca importanță eventualele negocieri pe tema soluționării conflictului. În tot acest tablou strategic, o serie de oficiali americani și europeni afirmă că următoarea fază a conflictului ar putea crea tocmai cadrul unor contacte diplomatice, așa cum au analizat cu atenție jurnaliștii de la The New York Times.
Nu se știe însă ce anume pot înțelege oficialii prin sintagme precum ” succes al contraofensivei” Oricum, acest posibil demers ar putea dura mult timp iarrezultatul le-ar influența modul de abordare.
Opinii ale experților
Cea mai îndreptațită opinie rămâne cea a experților militari, opiniile lor fiind extrem de diferite în privința șanselor Ucrainei de a-și recâștiga teritoriul după mai bine de un an de război.
În acest moment, este cât se poate de realist faptul că oficialii americani și europeni sunt, de asemenea, suspicioși cu privire la discuțiile referitoare la pace care nu includ cererea ca armata rusă să se retragă mai întâi de pe teritoriul ucrainean, dorința și poziția președintelui Volodimir Zelenski.
Pe de altă parte, chiar și Republica Populară Comunistă China nu a adoptat o poziție explicită cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei, iar oficialii americani s-au referit la aspectul conform căruia China și Federația Rusă ar putea folosi pretenția discuțiilor pentru a îngheța primele linii și astfel ar aduce avantaje temporare celor de la Palatul Kremlin.
Iar, principalul atu al acestui scenariu se bazează pe situația în care liderii ucraineni insistă că scopul lor este să-și revendice fiecare centimetru din pământul lor luat din 2014, inclusiv Peninsula Crimeea. Însă mulți oficiali și analiști americani cred că președintele Federației Ruse Vladimir Putin ar lua măsuri mult mai drastice pentru a-și menține controlul asupra peninsulei.
Ideea anumitor oficiali americani care au ridicat posibilitatea de a forța cel puțin Federația Rusă să demilitarizeze Crimeea, astfel încât să nu poată fi folosită ca teren de ședință pentru viitoare atacuri asupra Ucrainei, pare utopică. Dar acest rezultat ar putea fi aproape la fel de greu de acceptat, în condițiile în care ofensiva ucraineană e la nivel teoretic, ținând cont de aspectul foarte important în care flota rusă de la Marea Neagră are sediul în orașul Sevastopol.
În loc… de concluzii
Totul se desfășoară pe anumite coordonate deja știute, dar în același timp, ca în timpul unui joc de șah tacticizat, cei doi combatanți principali așteaptă mutarea greșită, pentru a ieși din această situație fără speranțe, fără a crea dezechilibre.
Refuzul negocierilor unui plan de pace „just și durabil”„nu poate ratifica ceea ce a făcut Federația Rusă, care dorește în continuare confiscarea cu orice preț a teritoriului Ucrainei. Dar, acest lucru nu poate fi admirat prin starea de neutralitate și non-combat ce îi permite Federației Ruse, pur și simplu să se odihnească, să se reinstaleze și chiar să aibe posibilitatea de a reataca cu forțe proaspete, ceva mai târziu…
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post