Asistăm la distrugerea sistemului energetic neregenerabil naţional prin P.N.R.R. Grupul energetic numărul trei de la Rovinari a fost retras definitiv din exploatare şi grupul energetic numărul șapte Turceni a fost trecut în conservare.
Iar peste tot se așterne acea totală delăsare a autorităților publice și a celor implicați, care însă trezesc în anumite persoane bine intenționate din societate reacții imediate!
Pentru justețe și înțelegerea exhaustivă a fenomenului, redăm textul integral al materialului, al comunicatului:
„În data de 31 mai 2023, exact la 11 ani de la data de 31 mai 2012 când s-a înfiinţat S.C. Complexul Energetic Oltenia – S.A., administrată în sistem dualist, prin Directorat și Consiliul de Supraveghere, în baza HG 1024/2011 privind unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică de sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia și a celor trei companii producătoare de energie (Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni și Complexul Energetic Craiova), Grupul energetic nr.3 Rovinari a fost retras definitiv din exploatare, închis până în 2030 şi grupul energetic nr.7 Turceni a trecut în conservare până în 2025, urmand ca din 2025 să fie ÎNCHIS până în 2030 conform Planului de închidere a capacității energetice a CE Oltenia 2021- 2025 CU PERSPECTIVA 2030.
În baza Planului de închidere a capacității energetice prin închiderea celor două grupuri energetice pe LIGNIT (GWh) ale termocentralelor Rovinari şi Turceni, cu o capacitate instalată totală 3570 MW [SE Rovinari: 1.320 MW (4 x 330 MW) şi SE Turceni: 1.320 MW (4 x 330 MW)], S.C. CE Oltenia S.A ia în considerare şi închiderea capacității miniere conform Planului de închidere a capacității miniere, urmând o reducerea totală de personal din activitățile energetice și miniere de aproximativ 4,473 de angajați conform graficului de scoatere treptată din exploatare a capacităților energetice pe bază de cărbune prevăzute de OUG nr.108/2022 privind decarbonizarea sistemului energetic, modificată prin OUG nr.14/2023.
Faţă de aceste măsuri de îngropare a celor două gruuri energetice de la Rovinari şi Turceni, singurul partid care a luat atitudine a fost partidul Uniunea Națiunii Române (UNR), organizatorul unui protest paşnic, autorizat, la sediul S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A din Tg. Jiu, jud Gorj, unde au fost prezenţi membri marcanţi ai politicului şi ai partidului : deputat Dumitru Viorel Focşa, secretar general al UNR, avocat Sorin Sabău, preşedinte al UNR, alţi membri fondatori şi membri ai partidului din Reghin, Constanţa, Medgidia,
La acest protest s-au alăturat şi reprezentanţi ai societății civile, iubitori de glie şi neam, luptători marcanţi, precum Angela Negrotă, jurist, Daniel Mihai, jurnalist, profesor Dr. şi violonist, Drd. Mag. Gabriela-Ştefania Nuţ, inginer şi jurist, precum şi un număr de membri partid filială AUR care şi-au exprimat nemulțumirea și revolta față de actul de închidere a grupului energetic nr. 3 Rovinari și a grupului energetic nr.7 Turceni, faţă de atitudinea de indiferenţă a conducerii S.C. CE Oltenia S.A. şi de neimplicare în aceasta acţiune legală.
De reţinut că deputatul Dumitru Viorel Focşa, secretar general al UNR, a făcut apel şi la alte partide politice, printre care Partidul S.O.S. RO, pentru susţinerea cauzei naţionale, apel la care nu s-a dat curs propunerii.
Nemulţumirea protestatarilor prezenţi, veniţi din ţară, s-a manifestat şi faţă de acea indiferență a salariaților ce suportă pierderea acestor locuri de muncă coroborată cu „clasica” nepăsare a liderilor de sindicate și a tuturor celor ce urmează a fi afectați prin închiderea activităţii grupului energetic nr. 7 Işalniţa, precum şi a locuitorilor din Târgu-Jiu, care îi defineşte pe toți să fie considerați vinovați și totodată complici la acest act de de trădare națională prin lipsa de alăturare protestului autorizat.
Protestul s-a desfăşurat paşnic, fără incidente şi/sau intervenţia organelor de ordine, încheidu-se cu o întrevedere a echipei formată din liderii marcanţi Dumitru Viorel Focşa, Sorin Sabău, Drd. Mag. Gabriela-Ştefania Nuţ, Angela Negrotă, Daniel Mihai cu echipa formată din doi reprezentanţi ai S.C. CE Oltenia SA desemnaţi de preşedintele Plaveti Iulius-Dan, membri : Trufelea Constantin-Cosmin, Popescu Constantin, preşedinte care nu a dorit să fie prezent personal, ceea ce înseamnă o atitudine ostilă, de jignire adusă demnităţii cetăţeanului român şi chiar protestatarilor veniţi din ţară.
În urma discuţiilor, s-a reţinut că toate aceste măsuri au fost luate din cauza pierderilor acumulate din anii precedenți, S.C. CE Oltenia S.A având statutul de întreprindere în dificultate. Şi pe baza acestor date, Comisia Europeană, prin Decizia CE (2020) 1068 finală din 24.02.2020, a solicitat un ajutor de salvare sub forma unui împrumut de 251 mil EURO în favoarea S.C. CE Oltenia S.A, pentru a acoperi fluxul de numerar necesar pentru o perioadă de 6 luni. Deoarece complexul nu a avut capacitatea de a rambursa împrumutul, România a avut următoarele 3 OPȚIUNI:
A) De a comunica Comisiei Europene un plan de lichidare pentru S.C. CE Oltenia S.A care justifică etapele care duc la lichidarea beneficiarului într-un timp rezonabil, fără ajutor suplimentar
B) De a comunica Comisiei Europene un plan de restructurare pentru S.C. CE Oltenia S.A în conformitate cu „Orientările privind ajutorul de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate (Decizia 2014/C 249/01)” (scenariu actual) cu următoarele scenarii:
B1) Scenariu de restructurare FĂRĂ implementarea unui plan de investiții (Planul de decarbonare), urmat de închiderea capacităților din 2025
B2) Scenariu de restructurare CU implementarea unui plan de investiții (Planul de decarbonare) și asigurarea viabilității S.C. CE Oltenia S.A în 2026 (scenariu actual)
La aceste măsuri dăunătoare sistemului energetic naţional a contribuit şi O.U.G nr. 108/2022, prin art 2 în care se prevede că ”se interzice punerea în funcțiune de noi capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă, cu excepția capacităților pentru care s-au emis licențe/permise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”
Cât priveşte situaţia salariaţilor sub aspectul cum le sunt asigurate veniturile acestora, cei doi reprezentanţi ai S.C. CE Oltenia S.A. au menţionat că acești salariaţi nu sunt disponibilizaţi, că li se asigură venitul lunar la cele 8 ore/zi.
Intrebaţi dacă în aceste condiţii, salariaţilor de la grupul energetic nr.3 Rovinari, retras definitiv din exploatare, ÎNCHIS până in 2030 şi grupul energetic nr.7 Turceni trecut în conservare până în 2025, li se asigură și grupa de muncă adică condiţii deosebite de muncă sau sunt încadraţi în condiţii normale de munca, grupa normală de muncă, nu s-a primit răspuns, singurul răspuns primit fiind acela că se respectă şi se execută programul impus şi normele de aplicare, existând mai puţin sau chiar de loc interes faţă de salariaţi, faţă de tranzacțiile de cedare sau de vindere, mai mult sau mai puțin legale ale activelor celui mai mare colos energetic naţional ce acoperea 30% din piața de energie românească şi care a avut un maxim de 18.800 de angajați.
Astfel, din moment ce sindicatele nu au participat la protest şi nici nu au iniţiat astfel de proteste prin care să susţină vehement ”NU DISTRUGEREA SISTEMULUI ENERGETIC ROMÂNESC ŞI VINDEREA ACTIVELOR ENERGETICE CĂTRE STRĂINI”, considerăm că acestea se complac şi nu dau dovadă de patriotism.
Şi pentru că timpul era trecut déjà de ora 16:00, programul de lucru fiind terminat şi a doua zi urma să fie zi liberă naţională, întrevederea a luat sfârşitul, „a rămas în pom și pomul în aer” adică într-o situaţie complicată şi fără rezolvare, împotriva propriului popor, în condiţii de criză energetică.
Întreb retoric : Banul este mai presus decât a da cinstea pe ruşine adică a vinde bunurile României care conform Constituţiei României din 1965, art. 7 ”[…], fabricile şi uzinele, […], aparţin întregului popor, sînt proprietate de stat”, ulterior devenite regii autonome şi societăţi comerciale conform Legii nr. 15/1990, art.1 ”Unitățile economice de stat, indiferent de organul în subordinea căruia își desfășoară activitatea, se organizează și funcționează, în conformitate cu dispozițiile prezentei legi, sub formă de regii autonome sau societăți comerciale.”, lege adoptată în perioada când era vid de constituţie, perioadă de naivitate, de lipsă de experienţă din partea majorităţii care nu a lucrat în sistemul de distrugere a tot ceea ce a fost bun din sistemul socialist al României Multilateral Dezvoltate : industrie, agricultură, extracţie bogăţii subterane, zootehnie, etc
Un final trist al protestului, ”eşuat” într-o ”Românie eşuată” – citat preşedinte Johannis, determinat de factorii de conducere ai S.C. Complex Energetic Oltenia S.A, Consiliului de Supraveghere al S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., precum şi a sindicatelor şi a salariaţilor întregului complex energetic.
Lupta nu se încheie aici, ci va continua cu dictonul ”Hai la lupta cea mare, Cetăţean cu cetăţean să ne unim, Să nu ne pierdem valorile materiale, Nici cele intelectuale, spirituale, tradiţionale,…”.
Dumnezeu să ocrotească România şi poporul român în întregimea unităţii sale în hotarele teritoriale ale României. AMIN!”
Sursa foto : https://google.com
Acest material a fost realizat de către P.H. Mag. Gabriela-Ștefania Nuț.Toate drepturile rezervate!
Platforma media BPNews dimpreună cu redactorul Daniel Mihai susține acest punct de vedere exprimat și pe deplin relevant!
Discussion about this post