Compania energetică OMV Petrom a anunțat marți „cea mai mare descoperire de țiței din ultimele decenii”, în regiunile Oltenia și Muntenia din sudul României. Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane bep(boiler extern conduct) resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producția realizată de OMV Petrom în anul 2022.
Cine este OMV
OMV (Österreichische Mineralölverwaltung) este o companie internațională integrată de petrol, gaze și produse petrochimice, cu sediul central în Viena, Austria. Compania este listată la bursa din Viena. În 2021, Forbes Global 2000 a plasat Grupul OMV pe locul 413 în clasamentul celor mai mari companii publice din lume. Compania operează activ în domeniul petrolului și al gazelor naturale precum și în domeniul produselor petrochimice și al reciclării plasticului.
Conform datelor oficiale, afacerea de rafinare și marketing a OMV rafinează și comercializează combustibili și gaze naturale. Operează trei rafinării interioare în Europa și deține o poziție puternică pe piață în zonele în care sunt situate rafinăriile sale, deservind o rețea puternică de retail de marcă și clienți comerciali. În Orientul Mijlociu, deține 15% din ADNOC Refining și ADNOC Global Trading. Capacitatea de procesare a rafinăriilor sale s-a ridicat la aproximativ 500 kbep/zi.
Anunțul istoric
Una dintre cele mai mari descoperire de petrol din ultimele decenii din România, a fost făcută în zona localităţii Verguleasa din judeţul Olt. În plus, compania OMV Petrom a anunţat că a făcut şi alte descoperiri de petrol şi gaze naturale în zona municipiilor Târgovişte şi Târgu Jiu.
De remarcat este faptul că forajul de explorare și testare a acestor trei sonde a avut loc în perioada iunie 2022 – aprilie 2023. Compania a investit în forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro.
Declarații oficiale
Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție a declarat: „România produce țiței și gaze de peste 150 de ani, iar in aceste condiții identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producției noastre și la continuitatea furnizării unor produse esențiale pentru economie.”
Una dintre descoperirile făcute de OMV Petrom a fost în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei. Compania a identificat resurse de țiței care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de țiței a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producției.
O altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgoviște, unde au fost identificate resurse de țiței în cantitate estimată de 6 milioane bep. Lucrările de testare au avut loc în aprilie 2023, iar cele premergătoare dezvoltării exploatării sunt în curs de pregătire.
O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu și au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producția de gaze naturale a României din anul 2022. O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs.
Planul de afaceri
Toate descoperirile sunt rezultatul strategiei de explorare a companiei, concentrată pe oportunitățile din apropierea zăcămintelor existente, ceea ce facilitează dezvoltarea rapidă, conectarea și producția timpurie a resurselor nou descoperite.
OMV Petrom are o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
Cine deține OMV
În top zece acţionari ai OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai valoroasă companie listată la bursă, figurează fonduri de investiţii care au în administrare zeci şi sute de miliarde de euro cum sunt fondul de investiţii Franklin Resources, cu o deţinere de 1,23%, BlackRock, cel mai mare administrator de active la nivel mondial cu o participaţie de 0,5% şi Norges Bank Investment, fondul de investiţii suveran al Norvegiei, cu o participaţie de 0,37%, conform ultimelor raportări înregistrate pe Bloomberg.
Reamintesc pe final că OMV Petrom-singurul producător de petrol şi gaze din România- a avut în anii trecuți o perioadă dificilă după prăbuşirea preţului barilului de petrol, urmările reflectându-se în valoarea şi rezultatele companiei, dar şi în structura acţionariatului.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post