Mult așteptata schimbare la vârful eșichierului politic autohton – rotativa– a avut în cele din urmă loc.Deși inițial rotativa guvernamentală era programată pentru data de 25 mai 2023, procedura a fost amânată pe fondul grevei din sistemul de învățământ, liderii coaliției invocând la vremea respectivă că Educația reprezintă o prioritate și nu rotația premierilor.
Chiar dacă dictonul latin „pâine și (mult) circ” traversează epocile și se poate spune că mereu se metamorfozează, România pare că stă pe loc sau dă chiar înapoi cu o guvernare care nu servește decât un singur interes: interesul găștilor de partid.
Așa s-a putut caracteriza prima ședință a noului guvern condus de Ion-Marcel Ciolacu. Acest politician a fost învestit cu 290 din 385 de voturi exprimate, chiar dacă UDMR a votat împotriva noului executiv.
Învestirea guvernului s-a transformat în circ: Ludovic Orban a împărțit trandafiri roșii parlamentarilor PNL, iar senatoarea Diana Șoșoacă a cerut un moment de reculegere pentru Eminescu.
La ședință a participat și Patriarhul Daniel, pe care Marcel Ciolacu l-a așteptat și l-a însoțit la intrarea în sală.
Printre prioritățile declarate la prima ședință a noului executiv: reducerea inflației și mai multă mâncare românească în magazine.
De remarcat rămâne faptul că o ordonanță de urgență a desființat Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, ale cărui atribuții trec la Economie. S-a desființat și Ministerul Sportului, care se transformă în… Agenție.
Situația „la zi”
Guvernul este susţinut de către parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, care sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă.
Formațiunile AUR şi USR au anunţat că au votat împotrivă. De asemenea, parlamentarii UDMR au fost prezenți la ședința plenului, dar nu au votat nici pentru, nici împotriva învestirii cabinetului Ciolacu.
Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul au acordat încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Votul a fost secret, cu bile. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.
Reamintesc faptul că încă din data de 14 iunie, miniștrii din Guvernul Ciolacu, avize favorabile pe linie. Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere s-a semnat de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului şi s-a înaintat de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.
Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului au depus individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
Componența Guvernului Ciolacu
- Ion-Marcel Ciolacu (PSD) – prim-ministru
- Marian Neacșu (PSD) – viceprim-ministru
- Marian-Cătălin Predoiu (PNL) – viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne
- Marcel-Ioan Boloș (PNL) – ministrul finanţelor
- Sorin Mihai Grindeanu (PSD) – ministrul transporturilor
- Gabriela Firea (PSD) – ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse
- Alina-Ștefania Gorghiu (PNL) – ministrul justiţiei
- Angel Tîlvăr (PSD) – ministrul apărării naţionale
- Ligia Deca (PNL) – ministrul educaţiei
- Raluca Turcan (PNL) – ministrul culturii
- Luminița-Teodora Odobescu (PNL) – ministrul afacerilor externe
- Ștefan-Radu Oprea (PSD) – ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului
- Adrian Câciu (PSD) – ministrul investiţiilor şi proiectelor europene
- Adrian-Ioan Veștea (PNL) – ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei
- Alexandru Rafila (PSD) – ministrul sănătăţii
- Florin-Ionuț Barbu (PSD) – ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale
- Sebastian-Ioan Burduja (PNL) – ministrul energiei
- Marius-Constantin Budăi (PSD) – ministrul muncii şi solidarităţii sociale
- Bogdan-Gruia Ivan (PSD) – ministrul cercetării, inovării şi digitalizării
- Mircea Fechet (PNL) – ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
Marcel Ciolacu și membrii Guvernului pe care îl va conduce în următorul an și jumătate au depus joi seară jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, care a lăudat din nou coaliția PSD-PNL, susținând că prima parte a mandatului acesteia s-a caracterizat prin „seriozitate, stabilitate, securitate, eficiență și eficacitate”.
Iohannis a mai spus că rocada guvernamentală s-a făcut în timp record, iar „acest fel de a face politică arată seriozitate, stabillitate și că politicienii implicați sunt hotărâți să își ia mandatele foarte în serios”.
Amintesc că executivul condus de liderul PSD a primit ieri votul Parlamentului cu o majoritate lejeră de 290 de voturi „pentru”, minimum fiind 234, care nu lasă loc de vreun comentariu sau reacție.
De la tribuna Parlamentului, noul premier Ciolacu a citit cu emfază o listă de promisiuni – de la majorarea pensiilor, salariilor, aducerea în țară a românilor care muncesc în străinătate, la transformarea României într-un „hub regional la Marea Neagră”. El a susținut că executivul său va fi unul care își va asuma responsabilitatea, pentru că „nu este în ADN-ul PSD să fugă de responsabilitate”, și că va elimina toate pensiile speciale: „Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Este singura soluție pentru a avea legitimitate pentru a tăia apoi toate pensiile speciale”.
Amănunt… „de culoare”
USR a adus cu această ocazie la Parlament ”roata dezastrelor” în care sunt evidențiate toate ”performanțele” actualei coaliții de guvernare.De asemenea, Deputatul USR Emanuel Ungureanu a adus în plen o pancartă pe care scrie: ”Rafila a distrus planul național de combatere a cancerului”.
Cele 5 obiective ale Guvernului Ciolacu
- 1. Rezolvarea odată pentru totdeauna a problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară;
- 2. Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare;
- 3. Dezvoltarea sistemelor publice de Educație și Sănătate – principalul argument pentru a-i convinge pe românii plecați să se întoarcă în țară;
- 4. Patriotism economic – dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare;
- 5. Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.
CONSULTAȚI AICI INTEGRAL PROGRAMUL DE GUVERNARE AL GUVERNULUI CIOLACU
În loc…de concluzie
Guvernul Marcel Ciolacu a fost învestit fără emoții având în vedere majoritatea parlamentară de care se bucură coaliția.
Promisiunile ultra-optimiste ale noului cabinet sunt departe de a fi luate în considerare, din moment ce România traversează o perioadă critică din punct de vedere economic și social.
Marcel Ciolacu s-a angajat, în programul de guvernare, că românii nu vor mai fi „sclavii moderni” ai Europei, promițând creșteri de salarii și pensii, la pachet cu o viziune orientată către capitalul autohton, investiții în educație și sănătate, și stoparea creșterii prețurilor.
Rămâne de văzut dacă acest entuziasm și populism nu va fi decontat la viitoarele alegeri.
Oricum, actualul guvern tinde spre un fel de socialism științific, măsurile trâmbițate electoral ar trebui să aibe acoperire în viața reală.
De altfel, la fel de interesant rămâne cum anume sau în ce fel se va stopa jaful și îndatorarea economiei naționale care a fost săvârșită de aceiași oameni care doar au schimbat o retorică, de fațadă.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post