Camera Deputaţilor şi Senatul s-au întrunit ieri 26 iunie, într-o şedinţă comună pentru a vota, în regim de urgență, proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, cunoscute și ca pensii de serviciu.
Ședința a stârnit mult interesul, din moment ce foștii parlamentari. Prin vocea unor cadre de nădejde din aparatul politic precum fostul deputat PSD Eugen Nicolicea, lucrurile pot să fie tergiversare. Fostul baron PSD a fost cel care a anunțat că va contesta dispozițiile noului proiect la Curtea Constituțională a României. De altfel, ex-„specialul” Nicolicea susține că acestea nu sunt pensii, ci indemnizaţii acordate „pentru a fi ferit de tentaţii de corupţie şi presiuni economice”.
Camera Deputaților a votat ieri Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Pensiile de serviciu includ pensiile magistraților, pensiile militare sau pensiile personalului diplomatic și consular. Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității este unul dintre jaloanele din PNRR. Printre modificările aprobate pentru cadrele militare este creșterea vârstei standard de pensionare de la 60 de ani la 65 de ani până în 2035, eşalonat. Alte modificări privesc baza de calcul pentru pensie.
Proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale a fost în cele din urmă adoptat cu 382 de voturi „pentru”, trei abțineri, iar alți trei nu au votat deși au fost prezenți.
Premierul în exercițiu Marcel Ciolacu și-a asumat succesul criticând guvernările de dreapta din ultimii ani, despre care a spus ” că nu au reușit să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor.”
El a precizat că următoarea țintă a guvernului său va fi cumulul pensiei cu salariul, cu excepția câtorva categorii precum actorii sau profesorii universitari.
Pe tot parcursul ședinței, senatoarea Diana Șoșoacă a încercat și a reușit să întrerupă votul. Fosta membră a partidului AUR, s-a manifestat zgomotos cu un fluier și un clopoțel, în timp ce striga că pensiile speciale „sunt o minciună” și că proiectul adoptat ar fi neconstituțional.
Ce presupune acest vot
Proiectul modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.
Deputatul PSD Alfred Simonis, inițiator al proiectului, afirmă în expunerea de motive că ar urma să fie făcută astfel „o reaşezare pe baze solide, atât a sistemului de pensii de serviciu, cât şi a sistemului de indemnizaţii pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care şi-au încheiat exercitarea unuia sau mai multor mandate”.
De asemenea, proiectul ar urma „să şteargă inechităţile din sistem, eliminarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă a parlamentarilor fiind una din aceste măsuri de înlăturare a discriminării faţă de persoanele care beneficiază de pensii pe criteriul contributivităţii”.
Reacții așteptate
Partidul de opoziție USR a transmis încă de săptămâna trecută că partidele din coaliția de guvernare, PSD și PNL, ar trebui să voteze „proiectul original” de eliminare a pensiilor parlamentarilor, nu un proiect „copy-paste depus ipocrit după 13 luni”.
USR a afirmat că face referire la proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale depus în luna mai 2022, imediat după ce parlamentarii și-au recăpătat privilegiile în urma unei decizii a CCR.
„Printr-un abuz fără precedent, PSD și PNL refuză de peste 13 luni introducerea proiectului în circuit parlamentar”, mai spune acest partid.
În contrapondere,foștii parlamentari, prin vocea fostului deputat PSD Eugen Nicolicea, au anunțat că vor contesta dispozițiile noului proiect la Curtea Constituțională a României (CCR).
Fostul deputat PSD a mai spus proiectul este „copy paste după o lege declarată neconstituţională” de către CCR anii anteriori.
În plus, Nicolicea a susținut că acestea nu sunt pensii, ci indemnizaţii acordate „pentru a fi ferit de tentaţii de corupţie şi presiuni economice”, iar eliminarea acestor venituri „va lovi în cei săraci”.
„Cei săraci, dacă vor ajunge în Parlament, vor fi tot timpul la mâna şefilor care nu îi vor mai pune pe listă şi aşa mai departe”, a spus Eugen Nicolicea.
Deznodământul… amânat
„Precizăm că amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii deosebite, semnificativ diferite, a proiectului de Lege faţă de forma adoptată de Senat, precum şi faptul că devin aplicabile dispoziţiile art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţia României. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 116 alin.(4) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Legea se întoarce la Senat pentru a fi dezbătută în procedură de urgenţă”, se precizează în raportul comisiilor de specialitate.
„Actul normativ are în vedere calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii”, se mai precizează în documentul citat.
Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat preşedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a precizat, imediat după adoptarea proiectului, că actul normativ „va merge la Senat pentru adoptarea articolelor pentru care Senatul este for decizional”.
În loc… de concluzie
Votarea oricărei legi care impune principiului contributivității în sistemele de pensii din România reprezintă un mare pas înainte într-o reformă blocată de foarte mulți ani. De exemplu, în cazul mult discutatelor pensii speciale pentru parlamentari pasul ar fi enorm , nu din punct de vedere financiar, pentru că nu sunt mulți astfel de beneficiari, ci din punct de vedere moral.
Cu alte cuvinte, chiar dacă pare insignifiant și exagerat „s-ar face dreptate” și se poate demonstra că parlamentarii nu ar merita să se situeze mai presus decât ceilalți cetățeni.
De altfel, din moment ce renunță obligat-forțat la aceste privilegii pe care ei înșiși și le-au acordat, această lovitură de imagine nu are deloc darul de a aduce liniște în rândul populației sărăcite a României și totodată nu imaculează imaginea pe deplin nefavorabilă a actualei clase politice autohtone.
Această abordare oferă argumente pentru votarea în întregime a reformei pensiilor publice, deoarece chiar este un act politic absolut necesar pentru societatea românească.
Dar, condiția este ca să treacă de Curtea Constituțională. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum și nu numai o singură dată. Toate proiectele de legi votate până acum în legătură cu pensiile speciale au avut probleme la Curtea Constituțională. Dacă legea va fi din nou respinsă de Curte, se poate spune că parlamentarii au votat de ochii lumii, dar au rămas cu pensiile….
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post