Motto „Tot ceea ce este între paranteze este de obicei ignorat.” Edward A. Murphy -Legile lui Murphy despre învățământ
În acest articol vă voi prezenta succint „la rece” și obiectiv anumite aspecte ce țin de o latură știută,dar deseori „uitată” în mod intenționat.
În toate țările lumii, preocupările privind problema educației și învățământului sunt de mare actualitate, vizându-se reforma școlii pentru a putea face față mutațiilor spectaculoase din viață în societatea aceasta postmodernă.
Oricine cunoaște sistemul public de învățământ și are un anumit nivel optim al discernământului poate să mărturisească faptul că mecanismul din şcolile publice este unul ideologizat şi ideologizant.Atenție, nu încerc să fac jocuri de cuvinte ci particular “în… lipsă „, iar din familia lexicală a noțiunii de “ideologie” totul se referă tocmai la sensul obedienței față de elitele politice influente ale timpului, față de guvernele și , eventual, față de toate grupurile de interese dominante.
Pe ce anume mă bazez pe această afirmație? Simplu si succinct vă voi arăta că, până și o analiză sumară a programelor şi manualelor școlare de istorie poate releva acest lucru. Problema fundamentală a învățământului public constă însă, în esenţă, în utilizarea unor mijloace agresive de promovare a ideologiei convenabile.
Și acum să trecem la un alt nivel al retoricii, deoarece am lămurit “datele problemei” fără a găsi antidotul perfect. După cum se cunoaște, sistemul educațional public- despre care se obișnuiește să se afirme că este gratuit- ar fi de fapt susținut prin fonduri prelevate prin taxe. Ce surpriză, stimabililor, nu-i așa? Eh, și aici mai am de făcut o mini-corecție : după cum ”statul ne veghează și ne vrea Binele”, tot așa taxele sunt cât se poate de…obligatorii.
Aici avem o primă forma de agresiune. Din punctul meu de vedere este ca şi cum cineva ar încheia sub o amenințare continuă orice fel de contract. Mai mult decât atât, de la plata taxelor nu sunt excluși cei care nu beneficiază de oferta școlilor publice – cei care nu au copii, cei care preferă o școală privată etc.
În al doilea rând, urmarea unei școli publice sau a unei școli acreditate de stat este obligatorie. Am putea spune, prin urmare, nu numai că încheierea contractului este facuta sub amenințare. Nu numai că cel forțat să semneze, să încuviințeze contractul este practic obligat să plătească un serviciu, indiferent dacă îl vrea sau nu; absurdul situației este chiar mai mare: el trebuie să consume un anumit tip de serviciu, indiferent dacă îi face plăcere sau nu.
Privind astfel lucrurile, observatia lui M.N. Rothbard, conform căreia „școlile publice au mai degrabă rolul unei închisori decât rolul de a împlini educatia tinerilor” apare perfect justificată.
În al treilea rând, licenţele acordate şcolilor private se dau în anumite condiţii: dacă acestea au aceeaşi programă şcolară precum cea a şcolilor publice sau, cel puţin, una agreată de guvern (minister etc.). Dacă până acum am arătat că a fost încălcată libertatea de a nu încheia un contract, acum este încălcată libertatea de a încheia un contract şi intrarea liberă pe piaţă a celor care au o ofertă educaţională diferită de cea agreată oficial.
În al patrulea rând, accederea ca profesor fie într-o şcoală publică, fie într-un privată este condiţionată prin lege de formarea sa într-o şcoală de stat sau într-una acreditată de stat. În felul acesta uniformizarea ofertei educaţionale este o consecinţă aproape sigură.
Ca o scurtă concluzie pot aminti ideea că în Romania, „reforma” învățământului se desfășoară de mai bine de 70 de ani, într-un permanent haos, fapt ce a afectat profund nivelul de cultură generală și de orientare a populației, chiar de specializare într-un anumit domeniu rezultând efecte dramatice asupra calității generale a vieții…
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post