Federația Rusă a atacat miercuri dimineață portul Izmail de pe Dunăre, la 15 kilometri de Tulcea.De asemenea, capitala Kiev a fost vizată de un atac masiv cu drone, dar toate au fost doborâte, provocând însă unele pagube materiale. Între timp, ucrainenii susțin că au ucis 200 de soldați ruși pe o insulă din Marea Neagră.
Atacurile rusești cu drone au avariat miercuri portul Izmail, de pe fluviul Dunărea, din sudul Ucrainei, provocând un incendiu și distrugând 44.000 de tone de cereale destinate Africii, Chinei și Israelului, au declarat oficialii ucraineni. Nimeni nu a fost rănit în atacul de la Izmail, de lângă granița cu România, o alternativă cheie interioară la porturile din Marea Neagră pe care Rusia le-a blocat trecerea în siguranță.
Oleg Grigoryuk, președintele Sindicatului Lucrătorilor din Transportul Maritim din Ucraina (MTWTU), care conduce centrul, a declarat: „Suntem într-o stare de șoc. Acest centru oferea sprijin umanitar navigatorilor și familiilor lor strămutate de război. Această distrugere fără sens se adaugă devastării deja provocate orașelor maritime Mariupol, Herson și mai târziu Odesa. Cand se va termina?” De când Federația Rusă a luat decizia de a nu reînnoi coridorul de cereale al Mării Negre la mijlocul lunii iulie, a lansat o serie de lovituri în porturile din Ucraina.
La 2 august, a atacat portul Izmail de pe Dunăre, care a devenit principala rută de export pentru cereale ucrainene prin Romamia, acum că coridorul Mării Negre nu mai este în funcțiune.
Însă ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a spus că loviturile împotriva infrastructurii portuare din sudul Ucrainei din ultimele zile au arătat desconsiderarea Rusiei față de civilii ucraineni. „Rusia nu are nicio dorință de pace, nici un gând pentru siguranța civilă și nicio atenție pentru oamenii din întreaga lume care se bazează pe alimente din Ucraina”, a scris ea într-o postare pe rețelele de socializare.
Toate atacurile au avut loc în ultimele două săptămâni, după ce Federația Rusă s-a retras din Inițiativa privind cerealele Mării Negre, veche de aproape un ani, care a permis transporturilor ucrainene să navigheze în siguranță peste Marea Neagră.
Președintele rus Vladimir Putin a discutat miercuri despre acordul cu cereale la Marea Neagră cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-un apel telefonic, așa cum au confirmat ambele țări. Erdogan a subliniat importanța reluării transporturilor de cereale, în timp ce Putin a spus că „va reveni la acordul cu cereale de îndată ce Occidentul își va îndeplini obligațiile”.
Liderul rus a susținut că sancțiunile occidentale au inhibat transporturile rusești de cereale și îngrășăminte. Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 23 de drone de fabricație iraniană lansate de Rusia din mai multe direcții peste noapte spre miercuri, inclusiv unele vizând Kievul.
Între timp, la Washington, generalul de brigadă Patrick Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat că contraofensiva Ucrainei merge înainte, dar „a avut și va continua să fie o luptă dură pentru ei”. Ryder a numit contraofensiva „un maraton și nu un sprint.
Russia's continued attacks against the Ukrainian🇺🇦 civilian infrastructure on #Danube, in the proximity of Romania🇷🇴, are unacceptable. These are war crimes and they further affect UA's capacity to transfer their food products towards those in need in the world.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) August 2, 2023
Președintele României Klaus Werner Iohannis a calificat atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii dunărene a Ucrainei din apropierea României drept „inacceptabile” crime de război.Atacurile au fost „inacceptabile”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, pe rețelele de socializare. „Acestea sunt crime de război și afectează și mai mult capacitatea UA [Ucrainei] de a-și transfera produsele alimentare către cei care au nevoie din lume.”
În loc..de concluzie
Autoritățile de la Kiev au acuzat Moscova că intensifică atacurile asupra infrastructurii ucrainene de cereale prin lovirea a 26 de instalații portuare, a cinci nave civile și a 180.000 de tone de cereale în nouă zile de atacuri, de când rușii au renunțat la acordul cu cereale la Marea Neagră.
Moscova a spus că va trata navele din Marea Neagră care se îndreaptă către porturile maritime ucrainene, „ca potențiale ținte militare”. Turcia și ONU au intermediat anul trecut acordul de cereale din timpul războiului dintre Kiev și Moscova, pentru a se asigura că navele ucrainene pot exporta în siguranță produse agricole în restul lumii din porturile Mării Negre.
Moscova s-a retras de la acord luna trecută. Kremlinul a declarat că recentele atacuri sunt o răzbunare pentru un atac ucrainean asupra unui pod către Crimeea, dar oficialii de la Kiev le văd că Federația Rusă își semnalează intenția de a reimpune o blocada în Marea Neagră. ONU a avertizat că încetarea de către Moscova a acordului cu cereale la Marea Neagră ar putea declanșa o potențială criză alimentară în unele dintre cele mai sărace țări din lume.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post