Oamenii din domeniul culturii românești au înaintat primului ministru un memoriu prin care se atrage atenția că Ordonanța de Urgență a Guvernului privind unele măsuri fiscale va duce la desființarea a zeci de teatre din toată țara.
Potrivit acestui memoriu semnat de 50 de manageri ai instituțiilor de cultură din România, aprobarea în forma actuală a OUG va duce la desființarea a zeci de teatre din toată țara.
Astfel petiția intitulată ”Opriți distrugerea culturii!” a adunat în 48 de ore aproape 15 000 de semnături de susținere, un demers menit să determine Guvernul la regândirea unor dispoziții din Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare.
Petiția pentru modificarea sau eliminarea anumitor dispoziții din proiectul de OUG (Ordonanță de urgență) privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice vizează fenomene precum descentralizarea serviciilor publice, o disciplină economico-financiară, precum și acțiunea pentru modificarea și completarea unor acte normative apărută sub formă de proiect la data de 2 august 2023.
Pentru a trage un semnal de alarmă se solicită tuturor artiștilor din sectorul cultural să își exprime îngrijorarea și dezacordul cu măsurile din proiectul de Ordonanță de Urgență a căror implementare ar duce la colapsarea sectorului cultural îndeosebi al celui din orașele mici și mijlocii.
Memoriul inițial a fost semnat de 50 de manageri din instituții de cultură din România și adresat Cabinetului Primului Ministru al României în data de 4 august 2023.
În această situație se află numeroase teatre din România, precum și muzee.
Actuala formă a ordonanței a stârnit revolta oamenilor de cultură.
De asemenea, ordonanța asumată de premierul Marcel Ciolacu presupune și reducerea personalului institutelor naționale de cercetare cu 20%.
În totalitate, este vorba despre 50 de noi măsuri fiscale, care afectează atât o parte dintre bugetari, cât mai ales mediul privat.
Pentru justețea, voi cita ultima declarație a premierului în exercițiu :“Îmi asum în totalitate aceste reforme. (…) Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare, să primească sporuri, cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci. Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen.”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în conferința de presă.
Baza legală
Conform Constituției României, accesul cetățenilor la cultura este garantat prin articolul 33, care tatuează următoarele : „(1) Accesul la cultură este garantat, în condițiile legii.
(2) Libertatea persoanei de a-și dezvolta spiritualitatea și de a accede la valorile culturii naționale și universale nu poate fi îngrădită.
(3) Statul trebuie să asigure păstrarea identității spirituale, sprijinirea culturii naționale, stimularea artelor, protejarea și conservarea moștenirii culturale, dezvoltarea creativității contemporane, promovarea valorilor culturale și artistice ale României în lume.”
Reamintesc pe final faptul că țara noastră face parte din Uniunea Europeană, uniune care își găsește puterea și scopul în diversitatea culturală a statelor membre. Pentru a avea o țară cu o prezență remarcabilă pe plan extern și intern este clar nevoie să ne valorificăm cultura care ne oferă identitatea unică în lume. Viitorul culturii și modalitatea în care aceasta formează generațiile viitoare vor constitui factori decisivi pentru însăși viitorul țării.
De asemenea, dreptul la cultură ar trebui să fie un drept care nu trebuie deloc îngrădit prin asemenea măsuri nocive și radicale.
În forma actuală, modificările anunțate de Guvern vor duce la dispariția și maltratarea gravă a activității unora dintre cele mai importante teatre din România, care sunt, în același timp, unele dintre cele mai vitregite instituții de specialitate care din punct de vedere al finanțării suferă.
În același timp, va fi afectată grav viața culturală din toate marile sau micile orașe mici în care se întâmplă acte culturale materializate pri spectacole, proiecții, expoziții, concerte, festivaluri cu totul remarcabile.
Considerații personale
Măsurile prevăzute în Ordonanța de Urgență sunt de-a dreptul devastatoare pentru cultura română și pentru artiștii din România.Instituțiile de cultură vor fi nevoite să reziste iar majoritatea vor fi în pragul dispariției, indiferent de aportul și calitatea actului artistic creat și prezentat publicului.
Educația și cultura sunt în această țară tratate într-o manieră indecentă.Ceea ce ne reprezintă la cel mai înalt nivel calitativ în lume tinde să se colapseze, prin această încercare perfidă și totodată agresivă, susținută de interese oculte, cu obstinație în scopul de a se anihila valorile culturale existente.
Impostura demnitarilor care au impresia că taie și spânzură în cultura românească e acoperită de „politica de grup” și de spiritul ei necritic.Cu alte cuvinte, nu avem cu cine sa ne luptăm, din moment ce politica e imorală prin definițiebiar politicianul român e moștenitorul tuturor compromisurilor condamnabile posibile. Iar în această conjunctură și cei ce o servesc profită de indiferența majorității populației față de actul de cultură de performanță.
Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto :https://google.com
Pentru a susține jurnalismul independent, aveți link ul de donații mai jos:
https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=EX3UVYDFJP2MW
Acest material a fost realizat de către Daniel Mihai redactor al BPNews. Toate drepturile rezervate!
Discussion about this post