În data de 14 Octombrie 2023, în sala Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, în contextul celebrării a 101 ani de la Centenarului încoronării, va avea loc un eveniment cultural de excepție, prezentat în premieră.Evenimentul de înaltă ținută este intitulat „Regina Maria-gânduri către țară ” și va începe de la ora 19:00. Partenerul media este Bussines and Political News.
Spectacolul oferă un concept întru totul inedit și deopotrivă inovativ în peisajul cultural autohton, care îmbină arta dramatică cu arta muzicală.
La eveniment va participa îndrăgita și talentata actriță Roxana Lupu, care va evoca în acest spectacol figura cu totul aparte și emblematică a Reginei Maria a României– simbol al devotamentului faţă de cauza independenţei și faţă de cei aflaţi în suferință, fiind cea care a cucerit și sensibilizat poporul prin acţiunile ei din timpul războiului, prin ajutorul oferit răniţilor. Aceste acţiuni consemnate de jurnalele vremii s-au împletit perfect cu ideile curajoase demne de un mare strateg în plan politic, din moment ce mulţi istorici susţin că acestei regine i se datorează de fapt unificarea teritoriilor ce alcătuiesc România modernă.
Demn de menționat este și faptul că în anii grei ai Primului Război Mondial, Regina Maria a îndrăgit aceste meleaguri, îndeosebi zona Mănăstirii Hurezi, realizând câteva vizite, înainte de a-și oferi sprijinul construirii castelului de pe domeniul Balcic.
Alături de consacrata artistă, pe scenă vor evolua cunoscutul și extrem de versatilul bariton și actor Nicholas Lupu.De asemenea își dau concursul pianistul de concert George Rizea, alături de invitatul special pianistul specializat în momente de improvizație și muzică cinematică, epică Alexandru Penescu, dimpreună cu contribuția plină de siguranță și rafinament a violonistului de concert Daniel Mihai– care vor aduce și ilustra sonor ipostazele și atmosfera acelei epoci cu adevărat rafinate.
Spectacolul-concert va cuprinde creații muzicale aparținând compozitorilor români reprezentativi precum George Enescu, Ciprian Porumbescu,Vasile Filip, Tiberiu Olah etc și străini precum Pablo de Sarasate, Frederic Chopin, Edward Huebsch etc amintind cu totul aparte de eleganța saloanelor regale de odinioară.
Timp de o oră și jumătate, acest eveniment unic în peisajul muzical românesc va fi animat de către interpretarea creațiilor muzicale ale compozitorilor mai sus menționați ce vor avea darul de a însufleți și de a transpune ca într-o derulare filmată, aproape cinematografică.
Demn de apreciat este faptul că totul gravitează în jurul mărturiilor personale lăsate de către „Regina Inimilor” – Regina Maria, printre care se regăsesc și celebrele sale jurnale de război. În acestea se remarcă o sumă de gânduri și trăiri ale acestei adevărate doamne, cu atributul de a fi mamă din familia regală a României, cu toate amănuntele și delicatul fel de a se exprima față de toate mașinațiunile mișcărilor militare și politice ale acelor vremuri.
Publicul este așteptat să ia parte la acest eveniment de înaltă ținută și calitate, ținând cont de faptul că intrarea este liberă.
Acest act cultural se adresează direct tuturor fiind o invitație deschisă publicului meloman și nu numai ca să descopere, să aprecieze și să fie inspirat de muzica și în special de gândurile și trăirile sincere și pline de efervescență interioară ale Reginei Maria, prin propriile ei mărturii și cuvinte lăsate moștenire în memoriile și jurnalele sale personale.
Pleiada de compoziții reprezentative aparținând repertoriului muzicii clasice va constitui un alt punct de atracție și va avea darul de a purta publicul într-unul dintre momentele reprezentative, pe deplin emblematice ale istoriei poporului român – perioada regalității de la începutul secolului al XX-lea.
De asemenea, cu acest prilej,respectăm trecutul și totodată și încercăm să ne aducem cu pioșenie aminte de figura luminoasă și de caracterul nobil al acestei fețe regale, care a iubit atât de mult România și pe atât de greu încercatul său popor pe care l-a ajutat ori de câte ori a fost posibil. De altfel, Regina Maria a lăsat scris și prin câte întâmplări a trecut și tot ce a mărturisit a fost aidoma împlinirii datoriei sale față de țară și popor.
Caracterul său filantropic se descoperă și totodată se împletește cu cel literar. Dovezile au traversat timpurile deoarece a scris romane, piese de teatru, povești pentru copii, dar a pus pe hârtie și gândurile și momentele mai bune sau mai puțin fericite pe care le-a trăit, cu intensitatea și cu speranța de a depăși toate neajunsurile tensiunilor istorice.
De aceea, Regina Maria a reușit să-și pună amprenta peste epocă cu multă sinceritate, dragoste și pasiune, fapt care a determinat ca acești tineri artiști să realizeze unul dintre cele mai elaborate, emoționante și totodată autentice spectacole existente în peisajul muzical autohton.
Drept urmare, mulțumind tuturor celor angrenați activ pentru tot sprijinul acordat bunei desfășurări, voi încheia cu două mostre reprezentative ale simțirii și gândirii acestor personalități care traversează epoca și continuă să producă fiorul emoției în inimile și conștiințele tuturor celor care apreciază Arta, Cultura și Frumosul.
„Trebuie să mi se ierte că multe gânduri, multe chibzuiri și multe tâlcuri se întrețes cu faptele ce le-am înșiruit, căci în viața mea întâmplările au fost destul de numeroase și povestirea lor mă înfățișează pe mine în legătură cu România – fie România și eu, fie eu și România – e cam același lucru.”(Regina Maria, Jurnal)
*******
Prezentarea a fost realizată de către Prof Dr Daniel Mihai, redactor al platformei BPNews
Platforma media BPNews susține acest demers cultural și promovează mediatic acest eveniment de înaltă ținută și calitate
Continue Reading
Discussion about this post