Acum 107 ani, România devenea România Mare! O Sărbătoare a Unității Românești, împllinirea unui vis de secole în care flamura tricoloră flutura pe ambele maluri ale Prutului, pe toți versanții Carpaților, cu o cuvenită reparație istorică în Sudul Dobrogei unde se va construi Castelul Reginei Maria, la Balcic, antica Dionysopolis, cu ale sale statui de măslin ale petrecărețului zeu traco-grec Dionysos.
Kera Calița anunță mare petrecere de Ziua Națională a României:
„În prima zi a lunii lui Undrea, Kera Calița arborează stindardul roș-galben-albastru la intrarea în Locantă, unde, de la ceasurile șase ale glorioasei înserări (18.00), cei ce slăvesc măreția celei mai însemnate înfăptuiri din istoria neamului sunt așteptați la sindrofia tricoloră.
Cuvioasă aghesmuire la intrarea în Locantă
-pentru fiece mosafir este pregătit cu sfințenie câte un țoi cu țuiculiță mărgelată de Văleni, învechită zece ani în butoiaș din lemn de dud până ce a prins nobile reflexe aurii

Mezelicuri naționale
-jumări mangalicești din burtă de purcel dedat la ghindă, jir și alune în ultimele petece de pădure din Codrii Vlăsiei
-brânză ardelenească aromită cu boia într-o armonioasă împletire de miroasne istorice
-slăninuță sidefie de la Cârțișoara afumată la jăratec de fag stins cu apă vie și lăsată la adăstat în turla unei biserici fortificate ce a ținut piept năvălirilor barbare

-babic roșietic de Buzău, cu pulpa de porc și mușchiul de vită hărtănite la satâr haiducește, cărnetul îmbucătățit fiind lăsat la macerat preț de o săptămână înainte de a fi tras în maț și uscat la rece, în bătaia Crivățului
-ghiudem din carne de batal și de vacă tânără crescută pe câmp, svântat în podul unei magopeții de taină și asuprit cu sucitorul din două în două zile pe fundac de lemn de salcie

-brânză de burduf păstrată în cetina brazilor care au fost martorii trecerii batalioanelor peste crestele munților
-batog de crap argintiu de Dunăre, apă cu unduiri magice ce va fi fost zălog și trunchi al românismului milenar
Înfruptare aducătoare de sațiu meșteșugit

-stivă babană de varză la cuptor chivernisită cu ciolan rotisat încetișor și mămăligă de forma hărții României dodoloațe, în care stă înfipt cu mândrie patriotică un ardei iute roșu precum fireturile uniformei de paradă a unui regiment eliberator
Dulcele preferat al Jupânesei, grijit cu mâna ei
-prăjitură cu blat sfărâmicios și caroiaj de aluat, copleșită cu dulceață de casă și nucă mărunțită, patenta Casei Jariștea
Trăire românească întipărită în slove aurite și octave ca mierea
-Kera Calița desvăluie tainele unei zile mari, nimbate de strălucirea atemporală a Suveranilor Întregitori, care au pus mai presus de orice viețuirea împreună a tuturor românilor și au clădit noima dăinuirii Țării
-Taraful Crailor de Curtea Veche și ceilalți artiști ai cabaretului culinar și artistic vor intona cu patos cântările cu care se vor fi trecut Carpații dintr-o parte în alta peste veac, apoi vor da semnalul de începere ale petrecerii vibrante
-surpriza serii de sărbătoare – muzici populare cu un bard în costum brodat cu vechi motive românești, ce va cânta imnele de îmbărbătare din strana Istoriei

Obol pentru trecutul eroic
-150 de monede de argint din 1916 cu efigia Regelui Ferdinand sau, după disponibilitate, 150 de lei noi
Rezervațiunea de Ziua Națională
-se face apelând din vreme unul dintre numerele de telefon bine știute: 0721 961 936 / 0775 609 233 / 0770 948 868.”



















Discussion about this post