Premierul ungar Viktor Orban spune că nu știe dacă ar trebui „să râdă sau să plângă” când guvernul său conservator este criticat de țări liberale din vest, unde „statuile sunt dărâmate, iar războaiele de bandă criminală se poartă în stradă”.
„Imperialismul liberal domnește în vestul Europei, iar aceste țări încearcă să își impună vederile asupra țărilor care gândesc altfel. Democrații americani și adesea curțile europene sunt implicate în astfel de demersuri,” a spus Orban, făcând referire la o decizie recentă a curții UE conform căreia reglementările ungare care le cer ONG-urilor lui George Soros să fie cinstite despre fondurile primite, sunt ilegale.
„Există un trend în politica internațională, al cărui scop este distrugerea țărilor și guvernelor naționaliste și contopirea acestora într-un imperiu global, și este finanțat de oameni de afaceri avuți care se văd drept entități supranaturale,” avertizează Orban.
Orban și-a amintit de tinerețea petrecută în comunism, povesting că pe atunci, cuvântul „Vest” nu avea decât conotații pozitive.
„Auzeam propaganda comunistă cum că în America, negrii erau bătuți, și eram siguri că e o glumă. Sau că în America, tinerii se drogau cu Coca Cola. Cam astea erau singurele critici pe care le auzeai la adresa vestului.”
Acum, 30 de ani mai târziu, Orban și restul Europei de Est și-au cam schimbat părerea.
„Un val de violență a măturat aceste țări. Statuile sunt dărâmate,” a observat Orban, făcând referire la noul trend din America (și Marea Britanie) în care statuile lui Churchill, Washington, Jefferson (plus alte o mie de capete încoronate și nume care au modelat istoria) au fost dărâmate și vandalizate de protestatari violenți deoarece ar avea conotații rasiste.
„Mai mult, acum gang-urile criminale au început să se bată în plină stradă în țările din Europa de Vest,” a mai spus Orban, referindu-se la înregistrarea circulată recent care surprinde un gang de ceceni și unul de algerieni luându-se la bătaie pe străzile orașului franțuzesc Dijon.
„Mă tot uit la țările astea care insistă să ne trimită nouă mesaje despre cum să ne trăim viețile și să ne guvernăm țările și nu sțiu dacă ar trebui să plâng sau să râd,” a remarcat sec Orban.
Discussion about this post