Alexander Nanau a devenit un nume tot mai cunoscut publicului internațional pasionat de film, așa că a venit timpul ca și românii să afle de el. Filmul documentar ”Colectiv” reprezintă cea mai nouă peliculă al regizorului și producătorului româno-german. Acesta a fost selectat la ediția din acest an a unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din America de Nord.
Filmul regizorului de rigine română premiat cu Emmy va avea premiera mondială pe 4 septembrie, iar în cadrul festivalului Toronto International Film Festival, eveniment care va avea loc în perioada 5 – 15 septembrie, filmul va fi prezentat pe 6 septembrie.
Alexander Nanau a studiat regia la Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin (DFFB) şi este deţinătorul a două importante burse oferite de Institutul Sundance și Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin.
Producătorul și regizorul român va fi prezent cu aceasta ecranizare și la Festivalul de la Veneția (Italia), care are loc în perioada 29 august – 7 septembrie), însă filmul va fi prezentat în afara competiției, fiind primul documentar autohton selectat la celebrul festival.
Documentarul observațional ”Colectiv” este conceput pe baza evenimentelor care au avut loc în toamna anului 2015 în clubul bucureștean eponim. Dacă mai sunt persoane care au uitat deja, filmul le va aduce aminte de tragedia în urma căreia au murit 64 de persoane. Pelicula ”Colectiv” realizată de către regizorul român se concentrează pe primul an de după tragedie, canalizându-se atat pe autorități cât și pe jurnaliști, fiind concentrat pe căutarea și transpunerea adevărului.
Regizorul și-a dorit să pună față-n față sistemul cu oamenii, adevărul cu manipularea, interesul personal cu cel public, subliniindu-se exemplele individuale de curaj și responsabilitate. Mai mult decât atât, mai realizarea filmului s-a făcut cu sprijinul oferit de câțiva supraviețuitori ai incendiului din clubul bucureștean.
Filmul a fost realizat pe parcursul a 14 luni de filmare și 18 luni de montaj, fiind produs de către Alexander Nanau Production în colaborare cu Samsa Film Luxemburg și cu HBO Europe. Realizarea sa a inclus peste 60 de persoane din 5 țări și de nouă naționalități. Documentarul va fi disponibil începând cu luna noiembrie în cinematografele din România.
Acesta nu este primul film documentar de succes al regizorului român. Primul mare premiu obținut a fost în 2010, când a primit trofeul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming” pentru filmul „Lumea văzută de Ion B.”. În anul 2015 Alexander Nanau a fost nominalizat cu filmul său „Toto şi surorile lui” la premiile Academiei de Film Europene.
Discussion about this post