Începutul anului 2024 aduce mai multă lumină în cunoscutul scandal al retragerii autorizațiilor ORNISS ca urmare a propunerilor ”secrete” făcute de Directia Generala de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne, prin care mai multi ofiteri cu rang inalt au fost inlaturati din functiile detinute. Unii s-au resemnat cu ideea ca sistemul e prea puternic ca sa ii tii piept insa altii au ales ca justitia sa clarifice daca au existat sau nu argumente legale ca sa fie înlăturați, fara a sti motivele, la varste de sub 45 de ani.
O anomalie a unui sistem subdimensionat din punct de vedere al resursei umane, auzim asta zilnic, care isi permite luxul de a pensiona oameni ajunsi la maturitate din punct de vedere profesional.
Am identificat un asemenea caz în persoana col.(r) Cătălin Moșneagu. Deși acesta deținea cel mai înalt grad de acces la informatii clasificate (autorizație SSID – Strict Secret de Importanţă Deosebită) și timp de 16 ani se pare că nu fuseseră identificate riscuri de securitate la adresa sa, cu o zi înainte de a participa la examenul pentru director al Direcției Control Intern a Poliției Române a fost anunțat că a fost băgat în revalidare!În ciuda acestui fapt s-a prezentat la examen pe care, în ciuda circumstanțelor create, l-a si promovat. Deși numit pe post în urma altui set de validări primite, comisarul a rămas fără funcție întrucât a rămas fără autorizația de acces la informații clasificate!
După aproape 5 ani de dosare în instanță în care comisarul șef Moșneagu (pensionat între timp și cu o carieră încheiată nemotivat la doar 40 de ani) și-a căutat dreptatea, începutul anului 2024 aduce noi semne de întrebare asupra justificărilor folosite pentru înlăturarea din funcție a ofițerului.
Pe portalul Curtea de Apel PLOIEŞTI – Informaţii dosar (just.ro) apare:
|
Mai pe românește, instanța anulează toate justificările folosite pentru stoparea carierei unui ofițer cu Academia de Poliție, examenele luate la timp, cursuri de specializare, misiuni internaționale la activ, care a exercitat diferite funcții de conducere (șef al aresturilor, al structurii de securitate, al controlului intern și al direcției management strategic și suport operațional al poliției române) concluzia fiind că unele dintre concluziile desprinse din verificările pe care le-a coordonat au deranjat anumite persoane afiliate sau nu politic. Este un exemplu de luat în serios despre cum poți deranja dacă backgroundul și interesul profesional prevalează asupra altor tipuri de interese și o posibilă explicație a deprofesionalizării unor instituții și structuri ale statului.
Aici nu este vorba doar despre ofițerul Moșneagu ci despre orice funcționar al statului român care poate fi eliminat nemotivat și care, chiar dacă alege să lupte în justiție se alege cu dreptatea după ani și ani, fără niciun fel de relevanță deoarece nimeni nu răspunde pe persoană fizică iar hotărârea judecătorească nu mai are niciun fel de efect benefic pentru vindecarea sistemului, neputând compensa în niciun fel timpul și eforturile alocate doar pentru ca justiția să spună: a avut dreptate acum 5 ani! Nesiguranța pe posturi a celor care trebuie să apere adevărul și interesele românilor din calitatea lor de funcționari publici cu școli făcute la timp și efectul intimidant al unor exemple de cariere dispărute peste noapte adâncește boala care a cuprins România de câțiva ani.
Contactat de jurnaliștii BPNews, comisarul șef Moșneagu Cătălin nu a dorit să răspundă întrebărilor și a comentat doar: ”Justiția se înfăptuiește, din punctul meu de vedere, în sălile de judecată. Rămân încrezător că erorile petrecute în perioada 2018 – 2019 sunt în sarcina oamenilor de la acea vreme. Și, sincer să fiu, nu aș putea să vă ajut. Doar avocatul meu știe ce s-a folosit pentru ca eu să nu mai fiu polițist, eu nu știu nici măcar acum cu privire la ce să mă apăr. MAI este o instituție care are mecanismele necesare pentru a fi în slujba cetățenilor. Am pus mult suflet în cariera de polițist, poate că pe unii i-am deranjat, dar am încredere în foștii mei colegi, ei știu ce înseamnă această vocație, sacrificiile pe care le implică și se întâlnesc zi de zi cu nedreptăți în activitatea lor. Indiferent de rezultatul demersurilor mele sunt alături de acest minister. Atât. Vă mulțumesc frumos. O zi bună!”
Madalina Scutaru
Discussion about this post