Fie că au ales să caute un trai mai bun, fie că au fost obligați de împrejurări, fie că sunt acolo doar temporar și plănuiesc să se întoarcă, aproape o treime din românii de pe glob locuiesc în afara granițelor țării în care s-au născut.
Știam că românii au plecat cu milioanele din țară, cei mai mulți forțați de corupție, sărăcie, calitatea precară a clasei politice și a vieții în general. Astăzi, însă, știm numărul exact, și aceata este cel puțin șocant.
Natalia-Elena Intotero, ministrul Românilor de Pretutindeni, a precizat într-o conferință de presă care sunt cele mai mari nemulțumiri ale românilor plecați.
„Principala solicitare a românilor din străinătate este starea infrastructurii: drumuri, autostrăzi, spitale, școli. Existența unor condiții decente i-ar determina pe mulți să se întoarcă acasă. Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice, corupția. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui principalul motiv pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”, a precizat ministrul.
Conform raportului, cei mai mulți români au plecat în perioada 1945-1990, din cauza regimului aflat la putere în acea perioadă. O parte semnificativă o reprezintă și românii emigrați după Revoluție, dar și după intrarea României în Uniunea Europeană.
Deloc surprinzător, raportul arată că cei mai mulți români locuiesc în Italia (1,3 milioane), Spania (673.000) și Germania (657.000). Alte destinații populare pentru românii emigrați mai sunt Israel, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada și, poate surprinzător, Brazilia, unde au ales să se stabilească 200.000 de români.
Bugetul alocat de minister pentru sprijinirea activităților românilor din afara granițelor în anul 2019 este de aproximativ 13,5 milioane de lei, sumă ce va fi majorată la următoarea rectificare bugetară.
Discussion about this post