Nu este un fenomen specific României, vecinii noștri se confruntă și ei cu spectrul unei scăderi dramatice a populației în următoarele câteva decenii. Diferența este că alte state au elaborat deja planuri de sprijinire a creșterii natalității, în timp ce la noi abia dacă s-au mărit un pic alocațiile și aceea cu mare scandal.
Potrivit Centrului pentru Cercetări Demografice, populația României ar urma să scadă de la 22 de milioane în prezent la 16 milioane de locuitori în 2050.
În Ungaria, cifrele arată că numărul de locuitori va scădea sub 8 milioane, față de 9,8 milioane la ora actuală
La fel și în Polonia, populația va ajunge la 32 milioane, cu șase milioane mai puțin decât în prezent.
Îngrijorate de această perspectivă, autoritățile de la Budapesta oferă reduceri de taxe și ajutoare financiare familiilor cu copii, măsuri ce îi vizează inclusiv pe etnicii maghiari care trăiesc în afara granițelor țării. „Nu este doar un program de sprijinire a familiei, ci o parte a unei agende de făurire a națiunii maghiare”, spune Katalin Kevehazi, președinte al Fundației Jol-Let din Budapesta.
Potrivit măsurilor intrare în vigoare în luna iulie, familiile tinere pot primi până la 10 milioane de forinți (30.000 euro) dacă se angajează să aducă pe lume trei copii în următorii zece ani. Programul este astfel conceput încât de el să beneficieze familiile de salariați serioși, nu cei fără venit, dornici să abuzeze de generozitatea statului. Iar banii se dau înapoi cu dobândă, dacă familia nu aduce pe lume copiii promiși. Această măsură vine după ce guvernul de la Budapesta a oferit și credite ieftine în vederea achiziționării de locuințe de către cuplurile tinere.
La rândul său, guvernul polonez oferă scutiri de impozite și beneficii la pensii pentru familiile care aduc pe lume mai mulți copii. De asemenea, s-a decis creșterea indemnizațiilor pentru copii, indiferent de venitul părinților.
Evident, adoptarea unor astfel de măsuri sunt deseori criticate de forțele de opoziție ca fiind populiste. Posibil să și fie așa în unele cazuri, însă, dincolo de interesele politice de moment, ceea ce ar trebui avut în vedere este soarta unei națiuni pe termen lung, iar scăderea populației este o problemă care ar trebui să îi îngrijoreze și pe guvernanții de la noi.
Discussion about this post