130 de containere au fost instalate în tot oraşul, pentru a colectarea resturilor de pâine veche, care apoi va fi procesată pentru a produce biogaz.
Intitulat BroodNodig, proiectul pilot a fost lansat în urmă cu trei ani, fiind o iniţiativă privată care a primit sprijin din partea primăriei.
În toată această perioadă, organizatorii au adunat 125 de mii de kilograme de pâine, o cantitate suficientă pentru a alimenta cu biogaz 50 de apartamente pe un an întreg.
Iar dacă aceeaşi cantitate de pâine ar fi folosită pentru producerea de energie electrică, ar putea fi ţinute aprinse 2.000 de becuri timp de un an.
Rotterdamul nu este singurul oraş din Olanda, unde s-a încercat obţinerea de energie electrică din pâine.
La Amsterdam au fost instalate, anul trecut, containere similare pentru colectarea pâinii învechite.
Potrivit statisticilor Centrului olandez de studii privind nutriţia „Voedingscentrum”, fiecărui locuitor din Ţările de Jos îi revin, anual, 41 de kilograme de alimente aruncate, din care 22% reprezintă pâine şi produse de patiserie.
Pe lângă această utilizare alternativă a pâinii, specialiştii analizează şi dezvoltarea unor proiecte prin care să se reducă cantitatea de pâine aruncată, inclusiv de către magazine şi restaurante.
Șase lucruri importante despre instalațiile de biogaz
1. Aproape toate materiile organice pot fi fermentate pentru a obține biogaz
În calitate de materii prime pentru producerea biogazului pot servi diferite deșeuri organice: balegă de vacă sau porc, dejecții de la păsări, deșeuri de la abatoare, iarbă, paie, nămol de canalizare, borhot, porumb, borhot de bere, sorg, resturi de grăsimi, produse expirate etc. În funcție de tipul materiei prime depinde cantitatea de biogaz ce se va obține. De exemplu, dintr-o tonă de balegă de vite se obțin aproximativ 50-65 metri cubi de biogaz, din diverse plante energetice – 100-500 metri cubi, iar dintr-o tonă de siloz de porumb circa 230 metri cubi.
2. Producerea energiei pe bază de biogaz poate fi profitabilă atât pentru companiile agricole mari, dar și pentru fermierii individuali. O fermă cu 120 capete de bovine și 400 capete de porci va asigura necesarul de deșeuri pentru buna funcționare a stației.
3. Din fermentarea deșeurilor organice și a gunoiului de grajd rezultă la final, pe lângă energie electrică și agent termic, un îngrășământ natural extrem de prețios, numit digestat. Față de îngrășămintele minerale organice acesta are o serie de plusuri:
– nu conține semințe de buruieni, pe când într-o tonă de mraniță, de exemplu, se conțin până la 10 mii semințe de buruieni ce și-au păstrat capacitatea de germinare;
– în procesul prelucrării germenii patogeni din aceste îngrășăminte sunt distruși;
– prezența unei microflore active favorizează creșterea intensivă a plantelor;
– rezistență mărită la spălare; spre deosebire de îngrășămintele organice care se păstrează în sol pe durata unui sezon doar în proporție de 20%, în cazul îngrășămintelor bio doar 15% riscă să fie spălate din sol;
– datorită proprietăților pe care le însușesc, îngrășămintele bio sunt absorbite de plante aproape în totalitate, iar prezenta nitraților este minimă.
4. Cea mai mare provocare este de a asigura centrala de biogaz cu materii prime în permanență. Pentru ca instalația să fie profitabilă din punct de vedere economic, cea mai mare din deșeuri ar trebui să fie resurse proprii și doar o mică parte să se procure de la agricultorii din apropiere. De aceea fermierii ar trebui să dispună de încă 3-4 surse alternative de materii prime în raza de 50 km – altfel cheltuielile pentru combustibil vor arde la buzunar. În general, cu cât se cumpără mai puține materii prime cu atât mai repede se recuperează investițiile.
5. Procesul de racordare a stației de biogaz la rețeaua electrică poate dura minim 6-8 luni, de aceea ar trebui să începeți perfectarea actelor necesare în paralel cu construcția instalației propriu-zise. Etapele pe care trebuie să le urmați și timpul necesar sunt:
– emiterea de către operatorul de rețea a contractului de adeziune și a avizului tehnic ca ofertă de racordare – 15-30 zile calendaristice;
– elaborarea documentației de proiect, stabilirea soluției de racordare și încheierea contractului – circa 2-3 luni, plus încă 15-30 de zile de la data depunerii cererii;
– construcția sau reconstrucția liniilor electrice – 2-3 luni, în funcție de locația obiectului;
– emiterea de către operator a contractului de furnizare a energiei electrice – timp de 5 zile;
– punerea sub tensiune a instalației – 5 zile.
6. De regulă, se produce mai mult biogaz decât este nevoie pentru a satisface necesitățile întreprinderii în materie de electricitate sau agent termic. Pentru că nu este rezonabil ca surplusul să fie ars, cel mai bine ar fi să fie vândut. Pentru aceasta trebuie îndeplinite o serie de condiții:
– înființarea unei companii noi sau utilizarea celei curente;
– perfectarea documentelor aferente pentru construcția stației electrice;
– conectarea la rețea;
– primirea autorizației pentru producerea energiei electrice;
– aprobarea tarifului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică
Discussion about this post