Peste tot auzi ce bine ar fi să te apuci de un sport. Orice revistă, blog sau cunoștință pasageră parcă îți spune că trebuie să începi să mergi la sală sau să joci tenis și pe oricine întrebi în ziua de azi, e ba pe munte, ba înoată, ba joacă baschet etc.
Și desigur, asta e foarte bine. E sănătos să faci sport, te ajută și fizic și mental, dar înainte să te apuci, ar fi bine să citești lista asta de lucruri care se schimbă în organismul tău când te apuci de sport, ca să fii pregătit în momentul în care se întâmplă.
1. Febră musculară la greu
Da, asta sună destul de evident. Adevărul e că, în primele săptămâni, trebuie să te aștepți să te doară corpul aproape constant, din moment ce mușchii tăi nu sunt obișnuiți cu exercițiul fizic regulat. Și evident, instinctul îți spune să stai liniștit când începe să te doară, dar asta e o idee greșită. În cazul ăsta, se aplică principiul cui pe cui se scoate și ideal ar fi să-ți stabilești o rutină zilnică (sau măcar de 2-3 ori pe săptămână) ca mușchii tăi să se poată obișnui cu exercițiul fizic.
Vestea bună e că perioada asta mai grea durează doar câteva săptămâni. La un moment dat, te obișnuiești și vei putea trece de la un antrenament dificil la altul fără prea mari probleme.
2. O să-ți fie foame
E oarecum logic, având în vedere că organismul tău arde mai multe calorii, e normal ca el să vrea să-și refacă stocul, cum ar veni. Totuși, e foarte important să ai grijă ce mănânci, pentru că vei avea tentația să mănânci nesănătos (doar îți permiți). Problema e că, în momentul în care te lași de sport, apetitul ridicat rămâne și așa ajungi să te îngrași și mai rău.
Încearcă să menții o dietă sănătoasă, bogată în proteine.
3. Vei avea mai multă energie
Poate-ți amintești că ai învățat la ora de biologie despre niște chestii numite mitocondrii. Ele sunt niște organite celulare, cunoscute și ca uzine energetice ale celulei. Pe scurt, ele îți dau energie și, făcând sport și crescându-ți masa musculară, crești și numărul de mitocondrii din organism. Și prin urmare, produci și mai multă energie.
4. Acnee, acnee
Da, acum ajungem și la un efect neplăcut al exercițiului fizic. Făcând sport, transpiri mai mult, și deși transpirația în sine nu cauzează acnee, ea creează un mediu umed perfect pentru nașterea bacteriilor.
De-aia e și foarte probabil să te trezești cu ceva mai multe coșuri când te apuci de sală.
Poți încerca totuși să previi această problemă – ai grijă unde-ți lași prosopul la sală. El poate aduna mizerii de pe aparatele de fitness, mizerii care apoi îți intră ție în piele. De-asemenea, nu te duce machiată la sală. Evită mai ales fondul de ten, pentru că acesta se amestecă cu transpirația și blochează și mai rău porii.
5. Vei devenii mai încrezător
Pe măsură ce dai jos kilogramele în plus și corpul tău se tonifiază, vei prinde și tu mai multă încredere. Și după cum se știe, nu există haină mai frumoasă decât încrederea, așa că hai la sală!
Discussion about this post