Nava „Akademik Lomonosov”, prima centrală atomică plutitoare, a fost lansată astăzi la apă, pornind din portul rus Murmansk către Pevek, într-o călătorie de 5000 km prin Oceanul Arctic.
Potrivit Agenției Atomice a Federației Ruse, Rosatom, nava este foarte solidă și poate rezista coliziunii cu un ghețar sau cu valuri anormale, însă există temeri că vasul ar putea deveni un Cernobîl plutitor.
După o călătorie ce va dura trei săptămâni, „Akademik Lomonosov” va ajunge la Pevek, în Peninsula Ciuhotka, și va furniza acestui oraș energia necesară atât pentru locuințe, cât și pentru platformele industriale și instalațiile miniere.
Vasul, cu o greutate de peste 21.000 tone și o lungime de 144 de metri, este tras de trei remorchere.
Nava dispune de două reactoare de 35 MW și poate asigura energia necesară pentru un oraș cu 100.000 de locuitori, fiind considerată de experții ruși drept o soluție pentru aprovizionarea cu energie a unor locuri greu accesibile.
Organizațiile pentru protecția mediului spun însă că centrala plutitoare ar putea deveni un ‘Cernobîl pe gheață’ sau un ‘Titanic nuclear’, existând pericolul să intre în coliziune cu o altă navă sau să fie surprinsă de o furtună.
În ipoteza unei furtuni, „Akademik Lomonosov” ar putea să se ciocnească chiar și cu unul din vasele care o escortează, a explicat Rashid Alimov, director Greenpeace Rusia, citat de săptămânalul „Newsweek”.
În plus, combustibilul nuclear folosit va fi depozitat la bordul navei, astfel că în cazului unui accident acesta ar putea polua întreaga zonă. Totodată, fiind vorba de un loc accesibil, eventualele operațiuni de curățare ar fi mult îngreunate.
Rusia are în regiunea Pevek mi multe platforme petroliere. Dacă centrala plutitoare se va dovedi un succes, este posibil ca Rosatom să construiască mai multe asemenea nave, având în vedere că Moscova dorește să-și extindă capacitățile de exploatare petrolieră din zona Arctică.
Lansarea la apă a centralei a stârnit îngrijorare în contextul în care vine la puțin timp după explozia de la baza militară Nyonoksa, soldată cu creșterea radioactivității în regiune și moartea a cinci persoane.
Discussion about this post