Nu poți schimba lumea în mai bine, dar poți sa n-o faci mai rea.
Ne amintim cu toții serialul Californication, cu David Duchovny în rol principal, despre aventurile unui scriitor de ficțiune alcoolic și afemeiat, dar cu o inimă de aur, nu?
Normal că da, mai ales că americanul Duchovny a vizitat meleaguri românești chiar în iarna asta și a concertat la Sala Palatului din capitală. Ne amintim, deci, de serial – dar câți dintre voi știau că el nu era fictiv în întregime și că personajul lui Duchovny, Hank Moody, era de fapt inspirat de scriitorul american Charles ‘Hank’ Bukowski?
Bukowski a fost unul din oamenii aceia cu o viață fenomenală în spate. Născut în 1920 în actuala Germanie, Hank Bukowski s-a mutat cu familia în Statele Unite în 1923. Viața nu era deloc ușoară, nici pe plan financiar, nici personal. Micul Bukowski era batjocorit constant de colegi datorită accentului pronunțat și faptului că suferea de o acnee destul de gravă. Când nu avea probleme la școală, le avea acasă. Tatăl său era un om profund instabil, care-și bătea fiul în mod regulat, fără vreun motiv. Mai apoi, Bukowski a spus că e totuși recunoscător acestor experiențe, care i-au marcat mult stilul literar – l-au învățat ce înseamnă suferința nemeritată.
Potențialul nu înseamnă nimic, valorează mai mult lucrurile pe care le faci. Aproape orice copil are mai mult potențial decât mine.
Deși a încercat să dea lovitura cu poveștile sale pentru mulți ani, Bukowski și-a trăit majoritatea vieții ca scriitor amator, trecând de la slujbă prost plătită la alta. Avea aproape cincizeci de ani când în sfârșit a atras atenția unui agent literar, care i-a oferit 100 de dolari pe lună să renunțe la slujba sa de la Poștă și să scrie în mod serios.
Primul său roman s-a numit chiar „Poșta” și este o povestire autobiografică a experienței sale lucrând acolo.
Astăzi, la mai mult de 25 de ani de la moartea sa, Charles Bukowski continuă să fascineze cititorii de pe întreg Globul. Avea un stil unic de a scrie, era cu picioarele pe Pământ și le spunea lucrurilor pe nume și cred că asta a și plăcut atât de mult la lume. Poveștile lui Bukowski sunt sincere, n-au pretenții și nu te judecă, nici în cele mai urâte situații în care te pune viața asta.
Și mai e și povestea inspirațională – a renunțat la o slujbă plictisitoare și fără sens la o vârstă destul de târzie și și-a urmat visul. Și a ajuns mare, foarte mare. Dacă el a putut, noi de ce n-am putea?
E un personaj accesibil, din toate punctele de vedere. De-aia a avut și serialul Californication atâta succes, pentru că în Hank Moody, ne regăsim cu toții. Și în Charles Bukowski la fel.
Ființa umană mereu va distruge și va strica orice-i cade în mână.
Discussion about this post