În anul 2014 s-a decernat Premiul Nobel pentru pace unei tinere de 17 ani din Pakistan. A fost un moment important în înmânarea acestei distincții, în care s-a constatat că se dăruiește acest premiu ca recunoaștere a unor merite deosebite unei persoane foarte tinere,da fapt cea mai tânără din toată istoria acordării lui.
Malala Yousafzai este acum o femeie remarcabilă, cu un curaj deosebit, care nu s-a oprit niciodată din prezentarea problemelor din educația și felul de trai al societății islamice și modul în care femeile sunt discriminate. Pe vremea când era încă o copilă, a început să dezvăluie din problemele întâmpinate la școală într-un blog care a ajuns la BBC în 2009. Ca urmare a acestor dezvăluiri, în anul 2010, cotidianul The New York Times a realizat un documentar în zona respectivă și Malala a fost protagonistă.
Activitatea extraordinară a acestei eleve a stârnit nu doar admirație în întreaga lume ci și mulți dușmani. Astfel, tânăra a fost împușcată în cap în anul 2012 de către talibani, în autobuzul școlii. A scăpat cu viață datorită faptului că a fost operată la spitalul militar din Peshawar. Faptul că a trecut pe lângă moarte atât de aproape nu i-a schimbat tinerei felul de a gândi sau dorința de a ajuta pe alții. Astfel că acum există fundația Malala care ajută peste 130 de milioane de tinere din lumea întreagă să lupte împotriva sărăciei, lipsei de educație și împotriva discriminării.
Malala Yousafzai își dorește o lume mai bună și știe că aceasta este de fapt o luptă pe care trebuie să o câștige. Cu toții avem de luat exemplu de la această tânără curajoasă și implicată și putem ajuta la construirea încrederii și a binelui între oameni. Exemple frumoase avem în fiecare zi și tot ceea ce trebuie să facem este să ne implicăm.
Discussion about this post