Ministerul Finanţelor a anunţat că agenţia de rating Standard &Poor’s a reconfirmat perspectiva stabilă a economiei româneşti şi calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.
„Iată că atunci când se fac evaluări pe marginea economiei, nu politica partizană şi panicată, dimensiunea pozitivă a economiei se arată clar şi fără niciun fel de dubiu sau rezervă. Analizele şi prognozele MFP sunt confirmate de S&P iar acest lucru trebuie să dea încredere tuturor investitorilor şi actorilor economici din societate şi în planul nostru economic pentru România. Totodată, mă aştept ca de acum înainte toţi cei care simt un imbold personal de a face declaraţii mincinoase şi iresponsabile, de natură să saboteze economia naţională, să se abţină, având în vedere că evaluările internaţionale îi contrazic direct şi puternic”, a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Printre punctele forte ale României, care susţin decizia agenţiei, sunt evidenţiate nivelul moderat al datoriei publice guvernamentale şi al datoriei publice externe, precum şi creşterea economică solidă înregistrată în ultimii ani.
Referitor la prognozele de creştere economică Guvernul consideră că prognozele stabilite atât pentru anul 2019 cât şi estimarile pe termen mediu sunt realizabile, având în vedere indicatorii economici înregistraţi în primul semestru din 2019.
În ceea ce priveşte deficitul bugetar pe anul 2019 estimarea agenţiei de rating confirmă că România se va încadra în ţinta asumată ca stat membru al Uniunii Europene.
În luna martie, Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă, în condiţiile în care reprezentanţii agenţiei au anticipat că guvernul român va solicita o contribuţie din partea părţilor interesate la nivel local şi va revizui principalele părţi ale OUG 114.
Ce este ratigul de țară
Ni se spune periodic că ratingul României a fost majorat, dar nu prea ni se explică ce înseamnă asta. De asemenea, se zice că România a devenit o țară „recomandată” pentru investiții. Despre ce este vorba de fapt?
E vorba despre datoria publică la creditori privați externi, de cele mai multe ori bănci sau fonduri de investiții. Așa cum guvernul român se împrumută în lei de la băncile autohtone, tot așa ia credite și din afară, iar acestea poartă numele de obligațiuni de stat sau suverane.
Iar ratingul de țară, evaluat de agenții specializate, cum ar fi Standard & Poor’s, Fitch sau Moody’s, e oarecum echivalent cu scoringul pe care băncile îl atribuie persoanelor fizice, când doresc să-și ia un credit.
Ceea ce se evaluează e capacitatea debitorului de a-și plăti ratele la creditul contractat. Când e vorba de o persoană fizică, banca se uită la venituri, cheltuieli, garanții și la disciplina de plată, respectiv verifică la Biroul de Credit dacă debitorul a avut în trecut probleme de rambursare.
Când avem de a face cu un stat, investitorii se uită la creștere economică, stabilitate politică, venituri bugetare, capacitatea de a colecta taxe și impozite și la cât de atractiv e mediul de afaceri din punct de vedere legislativ și birocratic.
Pentru că de toți acești factori depinde capacitatea statului respectiv de a-și rambursa împrumuturile contractate.
Discussion about this post