Un comandant al Gardienilor Revoluţiei din Iran a declarat duminică dimineaţa că bazele militare şi avioanele Statelor Unite din regiune se află în raza de acţiune a rachetelor balistice iraniene, relatează Reuters.
Avertismentul vine la puține ore după ce secretarul american de stat Mike Pompeo a acuzat Iranul că s-ar afla în spatele atacului de sâmbătă asupra unor instalații petroliere saudite.
Mai multe clădiri ale uzinei de la Abiqaiq, una dintre cele mai importante instalații de procesare a produselor petroliere din Arabia Saudită, au fost ținta unui atac cu drone, provocând un uriaș incendiu și scădere la jumătate a producției petroliere a țării.
Inițial, atacul a fost revendicat de rebelii Houthi din Yemen, țară aflată de ani de zile pradă unui război civil în care părțile combatante sunt susținute mai mult sau mai puțin pe față de Arabia Saudită și Iran. Unii experți se îndoiesc că rebelii Houthi, sprijiniți de Iran, ar avea la dispoziție drone cu o rază de acțiune suficient de mare pentru a lovi teritoriul saudit. S-a avansat de asemenea ipoteza că dronele ar fi fost lansate de pe teritoriul Irakului, sudul acestei țări fiind de asemenea controlat de miliții pro-iraniene.
Regimul de la Teheran a negat că ar fi răspunzător de atacul ce a pus pe pe butuci producția de petrol saudită, acuzându-l pe secretarul american de stat de minciună.
Totodată, iranienii au avertizat Statele Unite că trupele din zona Golfului se află în bătaia rachetelor iraniene, iar Teheranul este pregătit de un război total contra americanilor.
„Oricine ar trebui să ştie că bazele şi aeronavele americane pe o distanţă de 2.000 de kilometri în jurul Iranului se află în raza de acţiune a rachetelor noastre”, a declarat Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţelor aerospaţiale ale Gardienilor Revoluţiei.
Această nouă escaladare a tensiunilor din zona Golfului Persic vine la câteva zile după demiterea de către președintele Donald Trump a consilierului de securitate națională, John Bolton, susținător fervent al unui război contra Iranului. Indiferent cine a lansat atacul contra Arabiei Saudite, acesta îl pune într-o poziție foarte delicată pe președintele american, care își manifestase dorința de a negocia cu Iranul.
Pe de altă parte, situația tensionată îi convine de minune premierului israelian Benjamin Netanyahu, a cărui soartă politică depinde de rezultatul alegerilor ce au loc marți în Israel. Netanyahu a folosit amenințarea iraniană pentru a obține capital politic, încercând totodată să se prezinte drept candidatul cel mai bine plasat în relația cu Washingtonul. De altfel, președintele Trump și-a exprimat public sprijinul pentru Netanyahu, sugerând posibilitatea semnării unui tratat bilateral de apărare contra Iranului.
Discussion about this post