Nu demult, am scris un articol intitulat „Ce facem cu diploma?”, în care încercam să aflu cât de necesară e diploma de licență în ziua de azi. Există atâtea lucruri pe care le poți face în locul facultății, atâtea domenii în care ca să avansezi, nu-ți trebuie diplomă, ci talent și inițiativă.
În articolul meu inițial, ajungeam la concluzia că e o întrebare cu dus și întors. În unele domenii, e cu siguranță de preferat să ai diplomă și o educație superioară, pe când în altele, contează mai mult alte calități. Și rămân la concluzia mea.
Cunosc mulți puști de vârsta mea care au intrat la facultate doar ca să fie undeva. Pentru că dacă n-ar fi intrat, s-ar fi pus problema bine, și eu acum ce fac?
Păi, poți face multe chestii.
1. Poți să începi o afacere
Serios, nu te ține nimic. Atâta timp cât ai acces la internet și ceva cunoștințe în domeniu, poți ajunge foarte departe. Există unii oameni care se nasc antreprenori, care au un ochi foarte bun pentru a repera idei cu potențial. Poate ești și tu unul dintre ei.
Poate ai în minte o idee pentru o cafenea cum nu s-a mai văzut, sau vrei să creezi un site inedit. Du-te, încearcă, fă rost de un împrumut și încearcă să pui afacerea asta pe picioare. Ce se poate întâmpla? Poți să ai succes, ceea ce-ar fi nemaipomenit.
Sau poți să eșuezi. Dar înveți. Unul din cele mai importante lucruri pe care le poți face la 20 de ani e să eșuezi.
2. Călătorește
Strânge niște bănuți și pleacă în lume. O vară, un an, cât simți tu. Caută să călătorești ieftin și să vezi cât mai multe țări. Călătoritul e cel mai bun mod de a învăța, de a aduna experiențe noi. Gândește-te doar la câte culturi diferite vei întâlni, câți oameni, câte idei. La întoarcere, vei fi cu totul altă persoană și vei fi evoluat mai mult decât în trei ani de facultate.
Să nu mai vorbim de artă, de arhitectură, de toate locurile superbe prin care vei trece.
3. Fii voluntar
Dedică un an din viața ta copiilor nevoiași sau bătrânilor bolnavi. E plină țara de asociații frumoase care caută mereu oameni dornici să ajute. Îngrijește animale, fă ceva care chiar contează pentru tine. Din nou, e vorba despre o dezvoltare spirituală.
Vei vedea părțile rele ale vieții, vei vedea oameni care nu-s la fel de norocoși ca tine și poate vei aprecia viața altfel, poate vei învăța să vezi culori, acolo unde alții nu văd decât negru.
4. Citește
De-acord, și la facultate citești. Dar nu ce-ți place, nu ce te-ar interesa cu adevărat. Timp de un an, propune-ți să citești câte o carte pe zi. Îți dai seama câtă informație vei fi acumulat la sfârșitul a 365 de zile?
5. Creează
Continui să cred că un artist n-are nevoie de diplomă, ci de experiență. Nu-ți irosi timpul în sala de clasă, ci în fața șevaletului sau a paginii goale. Scrie, pictează, sculptează. Dedică-ți tot timpul artei.
Ca să faci lucrurile astea, nu e nevoie să renunți pe veci la ideea de facultate. Poți să-ți iei un an în care să încerci unul din lucrurile din listă, să crești, și apoi să mergi la facultate. Nu te oprește nimeni.
Discussion about this post