Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a facut urmatoarea declaratie la deschiderea Adunarii Generale a ONU:
„Carta ONU ne spune să punem oamenii înainte. Oamenii au drepturi. Însă am ascultat oamenii din zona Pacific care sunt îngrijorați că vor fi înghițiți de ape, oameni din Orientul Mijlociu cărora le e frică să meargă acasă sau la școală. Trăim într-o lume a fricii. Mașinile ne iau locurile de muncă, combustibul fosil ne afectează viitorul, demagogii ne iau drepturile și razboiale ne iau viața. Oamenii au dreptul sa trăiscă în pace. Pentru pace trebuie să luptăm împreună.
Am decis înfiinţarea unui Comitet Constituţional pentru Siria, din care fac parte reprezentanţi ai Guvernului şi opoziţiei şi care urmează să lucreze la o Constituţie siriană şi să deschidă o cale către alegeri. Ne aflăm în fața unui conflict în Golf, un conflict pe care lumea nu și-l permite. Atacul asupra câmpurilor petroliere din Arabia Saudită este un atac de neacceptat. Sper ca pe viitor toate țările din regiune să coopereze și să se respecte. Și încă sper ca progresele înregistrate până acum în legătură cu Pactul de neploriferare a armelor nucleare să rămână valabile. În perioada următoare trebuie să lucrăm împreuna pentru a descuraja proliferarea armelor de distrugere în masă.
Sunt multe probleme cu care ne confruntăm. Ceea ce cândva erau numite schimbări climatice acum sunt o adevărată criză climatică. Sunt discuții și decizii care ne arată totuși că înaintăm în direcția bună. La Summitul climatic am înregistrat progrese (…) Oamenii au dreptul la un loc de muncă decent, la drepturi indivizibile. Economia globală produce bunăstare, însă bunăstarea nu este împărțită în mod egal. Unii au mai mult decât alții.
Am lasat două instrumente menite să combată discursul urii și să promoveze libertatea religioasă. Diversitatea nu este o amenințare ci o binecuvântare. Trebuie să asigurăm drepturi egale persoanelor vulnerabile. Într-o lume tot mai divizată avem nevoie de întărirea cooperării în interiorul ONU. Învățători care educă copiii în zone defavorizate și periculoase, antreprenori care promovează inovația prin energie verde, sunt doar câteva exemple despre cum putem să facem o lume mai bună.”
Discussion about this post