Sau ale curcumei, cei doi termeni fiind adesea folosiți ca să descrie același lucru, având în vedere că turmericul este o subspecie a curcumei. Pe scurt, astăzi vorbim despre condimentul acela galben aprins (zis și șofran indian) care se găsește în curry și în majoritatea cămărilor.
Turmericul este un puternic anti-inflamator, aproape la fel de potent ca unele medicamente de genul Nurofenului sau Paracetamolului, și ajută la combaterea a o grămadă de boli.
- Turmericul te protejează de bolile cardiovasculare, precum aritmia și cardiomiopatia, conform unui studiu publicat în jurnalul Pharmacological Research.
- Reduce riscul de cancer și este în prezent testat ca tratament, care s-a dovedit a fi destul de eficient pe animale. Un studiu realizat în urmă cu 4 ani a arătat că substanța curcumin poate bloca celulele tumorale, prevenind mai multe tipuri de cancer, printre care cancerul mamar și pulmonar (două dintre cele mai întâlnite tipuri).
- Previne și tratează anemia, fiind o sursă bogată de fier.
- Fiind anti-inflamator și anti-oxidant, curăță acneea și șterge cicatricile lăsate de acneea hormonală. O mască de turmeric cu miere poate face minuni pentru fața dumneavoastră. De asemenea, turmericul blochează o enzimă care la rându-i blochează producția de elastină (o proteină care-i permite pielii tale să se mențină elastică și previne ridurile). Pe scurt, turmericul ajută și în lupta împotriva ridurilor.Atenție însă, lăsat prea mult, turmericul vă poate păta pielea.
- Calmează durerile reumatice. Proprietățile anti-inflamatorii ale turmericului tratează osteoartrita, o boală care atacă încheieturile și afectează majoritatea oamenilor în vârstă.
Cum să consumăm turmericul?
După cum spuneam, putem folosi măști cu turmeric (eficiente și în tratarea psoriazisului și a altor afecțiuni dermatologice), cu grijă și cu asigurarea în prealabil că nu suntem alergici. Ideal ar fi să testați produsul pe o bucățică de piele, pentru a fi siguri că nu reacționați urât.
Dar cel mai eficient e să includem turmeric în dieta noastră. Desigur, o idee foarte populară e să-l punem în orez, precum indienii, dar cu moderație, din moment ce turmericul are un gust destul de puternic. O altă idee ar fi să punem o linguriță în iaurt și să consumăm zilnic.
Îl putem bea ca ceai – turmericul uscat și fiert bine poate fi extrem de potent.
Îl putem adăuga în omletă sau la legumele la grătar, sau în supă. Sau dacă sunteți fan al smoothie-urilor, puteți adăuga o linguriță de turmeric și acolo, mai ales în smoothie-urile pentru detoxificare. Pe scurt, există o mulțime de moduri în care-l putem include în dieta zilnică.
Și cu așa o listă impresionantă de beneficii, merită măcar încercat.
Discussion about this post