CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a vorbit joi la o conferință pe tema libertății de exprimare (mai exact „cum protejezi libera exprimare când lupți împotriva discursurilor de ură, a dezinformării, și securitatea datelor”) susținută în cadrul Institutului de Politică și Serviciu Public al Universității Georgetown.
Nu pot să-mi imaginez că i-a scăpat cuiva uriașa ironie, având în vedere nenumăratele scandaluri și critici la adresa Facebook-ului, al cărui regim draconic de cenzurare e deja bine-cunoscut. Dar totuși, cei de la Georgetown University, fie făcând pe neștiutorii, fie la mișto, l-au invitat chiar pe domnul Zuck să vorbească despre apărarea datelor și a libertății online.
Și nu numai că Zuckerberg a avut tupeul să și vină să se prefacă om cinstit care apără libertatea utilizatorilor, dar a îndrăznit chiar să critice aplicația TikTok pentru că și ei își permit să-și cenzureze proprii utilizatori.
Zuckerberg a povestit că pe tot globul, platforme precum Facebook și Whatsapp (cumpărată, dacă vă amintiți, tot de dânsul) sunt folosite de protestatari și activiști datorită criptării mesajelor și bineînțeles, protejarea datelor.
„Dar TikTok, aplicația chinezească în plină creștere pe tot mapamondul, chiar și mențiunea acestor proteste e cenzurată, chiar și aici, în Statele Unite.”
TikTok, în caz că nu sunteți la curent, e o aplicație virală care îți permite să înregistrezi scurte videoclipuri, cu diferite efecte și cu fel de fel de melodii la modă. Și este, la ora actuală, principalul competitor al Facebook-ului, mai ales în rândul generațiilor mai tinere, așa că lesne de înțeles de ce Zuck a simțit nevoia să-i atace puțin.
Greu de imaginat, dar Zuck se pare a fi un actor foarte bun, nu de alta, dar te-ai aștepta să-i crape oricui obrazul într-o asemenea situație.
Desigur, cei de la TikTok au negat c-ar avea vreo legătură cu cenzorii chinezi, care în ultimele săptămâni au ajuns la mare modă, se pare. În urmă cu două săptămâni, senatorul Marco Rubio a criticat și el aplicația, comentând că deși protestele din Hong Kong au apărut peste tot în presa occidentală, aplicația nu ar avea decât câteva video-uri despre ele.
Subiectul a fost abordat chiar și de un episod al bine-cunoscutului serial satiric South Park, lucru care a dus la interzicerea serialului în China.
Fără îndoială, chinezii au un regim brutal și niște reguli absurde când vine vorba de cenzură, dar hai să nu ne dăm pe după plop. Nu suntem mai cu moț ca ei, nici la reguli, și nici cu libertatea aia de exprimare de-i place atât lui Zuckerberg nu stăm prea grozav.
Discussion about this post