Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că intenționează să modifice ordonanța 114/2018, pe motiv că aceasta alungă investitorii străini din România.
Inițiată de guvernul PSD pentru a aduce mai mulți bani la buget, Ordonanța 114 impunea taxe mai mari pentru investitorii români și străini care desfășoară activități în domeniul bancar, domeniul telecomunicațiilor și cel energetic. La vremea respectivă, liberalii și propagandiștii lor au făcut mare gălăgie plângând de mila marilor bănci, care, vezi Doamne, vor fi nevoite să plece din România, pentru că nu mai fac destul profit. Lucru care, desigur, nu s-a întâmplat.
Potrivit lui Orban, Guvernul va încerca să realizeze ”corecţii la Ordonanţa 114, care este un act normativ criminal care creează probleme grave în toate domeniile de activitate”.
Cel puțin în domeniul bancar, taxele suplimentare impuse băncilor vor fi retrase cât mai curând, a promis Orban. Puțin probabil însă ca această măsură să se reflecte în politica băncilor față de clientul român. Același lucru se poate spune și despre marile companii din domeniul telecomunicațiilor, care în ultimele luni au scumpit rând pe rând abonamentelor. Chiar dacă relaxarea fiscală promisă de Orban se va produce, nu este cazul să vă așteptați la o ieftinire a abonamentelor, căci măsurile anunțate de Orban nu vizează bunăstarea cetățenilor, ci creșterea profitului unor mari companii străine.
Eliminarea taxelor prevăzute prin OUG 114 va avea ca efect scăderea veniturilor la buget, în condițiile în care și așa noul guvern se plânge că nu există bani pentru mărirea salariului minim și a pensiilor, prevăzute, conform legii, pentru 2020.
Orban s-a referit și la eliminarea plafoanelor la preţurile pentru gaze şi energie electrică, premierul anunțând o eventuală ”perioadă de tranziţie de şase – nouă luni, maxim un an”.
Deocamdată nu este clar cum va proceda guvernul Orban pentru a modifica respectiva ordonanță, premierul arătându-se dispus să meargă până la variante asumării răspunderii în Parlament.
Discussion about this post