Pentru majoritatea oamenilor, îndeosebi pentru părinți, decembrie e o lună tare încărcată, acum cu Moș Nicolae și cu Moș Crăciun doar la o aruncătură de băț. Ne batem toți capul ce cadouri să mai luăm, dar putini știm de ce facem asta. Și încă și mai puțini înțelegem că nu cadourile sunt partea principală.
Cine a fost Sfântul Nicolae?
Sfântul Nicolae a fost un om foarte religios și de înaltă moralitate. El și-a dedicat viața vieții monahale și nu a fost niciodată interesat de plăcerile lumești, chiar dacă se născuse într-o familie înstărită.
El a trăit în secolul al IV-lea, în provincia Lichia (Turcia de astăzi), unde a și devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop.
Sfântul Nicolae e pentru creștinii de pretutindeni un simbol al virtuții și mai ales, al generozității. La moartea părinților săi, în loc să păstreze averea lăsată, acesta a împărțit-o cu oamenii nevoiași din satul său, iar apoi a plecat într-un pelerinaj în Țara Sfântă.
De-a lungul vieții, Sfântul Nicolae a făcut multe fapte bune și minuni, dintre care cea mai cunoscută, salvarea a trei fete de la prostituție. Familia acestora ajunsese în sărăcie, iar tatăl lor urma să le pună să lucreze ca prostituate. Sfântul Nicolae, pentru a preveni acest păcat, lăsa o punguță cu bani în fiecare seară în curtea familiei.
Sfântul Nicolae este ocrotitorul recunoscut al copiilor, al femeilor nemăritate și al oamenilor nedreptățiți.
Cum ar trebui să serbăm această zi?
Sfântul Nicolae e prăznuit de creștini în ziua de 5 decembrie, iar un obicei popular e lăsarea unei cizmulițe sau unei șosete afară pentru a primi daruri, deoarece Sfântul Nicolae lăsa monede în pantofii săracilor.
Spre deosebire de varianta sa comercială, anume Moș Crăciun, Sfântul Nicolae nu este asociat cu cadourile mari și scumpe.
Accentul se pune pe a împărți și pe generozitate, de aceea se încurajează oferirea lucrurilor care pot fi împărțite de cei mici cu frații și prietenii lor.
Un cadou favorit de Moș Nicolae sunt bănuții de ciocolată lăsați în pantof, așa cum obișnuia și Sf. Nicolae. Portocalele de asemenea simbolizează aurul dăruit săracilor. Un alt cadou potrivit ar fi dulciurile în formă de baston, care fac referire la bastonul episcopal al Sfântului Nicolae.
Sunt încurajate și darurile mici, cum ar fi puzzle-urile, mașinuțele sau seturile de construcții. Și cel mai mult este încurajată dărnicia și prietenia. E mult mai important ca cei mici să învețe a împărți decât să aibă cadouri sofisticate în ghetuțe.
Discussion about this post