În urmă cu câteva zile, mi-am primit raportul pe noiembrie din partea celor de la Google Maps. E în fiecare lună o plăcere să citesc în detaliu ce am făcut în ultimele treizeci de zile, mai ales că eu, om fiind, mai uit una alta. Google-ul, în schimb, nu trece cu vederea nici măcar o secundă. M-a informat, de exemplu, că în seara de 1 noiembrie am petrecut fix 19 minute la McDonalds-ul din centrul Brașovului. Nu mi-a zis el și cu cine sau ce am comandat, dar sunt sigură că doar era discret.
În seara de 16 noiembrie, am petrecut 26 de minute la Mega Image, după am mers acasă și am gătit. Repejor rău, unde la 21.20 abia ieșeam din Mega, la 21.28 deja aveam fotografie cu farfuria de mâncare. Ce ți-e și cu semi-preparatele astea…
Iar în seara de 29 noiembrie, l-am dezamăgit rău pe Google că pentru 31 de minute, nu știe ce am făcut. E o căsuță mare și albastră intitulată „Missing Activity” care mă întreabă dacă nu cumva aș vrea să-l lămuresc și pe el ce am făcut eu în timpul ăla. Vă dați seama, 30 de minute, aș fi putut face orice. Nu știe cu ce am mers undeva, poate nici chiar dacă mi-am validat călătoria în autobuz.
Dar misterele astea n-or să mai țină mult. În câțiva ani, Google-ul va ști să-ți spună exact între ce ore ți-ai făcut nevoile, când ai fost la farmacie să-ți iei cremă pentru hemoroizi și cât timp ai petrecut vrăjind cu vecina mișto de la 2 în scara blocului.
Iar noi n-o să zicem nimic, nu tu proteste-n stradă, nu tu invadarea intimității. Pentru că la urma urmei, nu ți-au invadat nimic. Ai opțiunea de a dezactiva Location History-ul pe Google în orice clipă, dar majoritatea fie nu știu, fie nu îi interesează. De ce să piardă 10 secunde să apese un buton? Nu e ca și cum ar avea ceva de ascuns, și ce dacă știe Google că au fost la Mega?
Și ce dacă există undeva o bază de date care știe exact ce-ți place, ce faci, cât timp stai pe toaletă, care-i mâncarea preferată, ce sub-categorie pornografică te gâdilă pe tine cel mai cel, unde ți-ai dori să mergi în vacanță la anul sau că nu ești prea sigur dacă „să știi” e cu un i sau doi?
Nu-s secrete de stat, iar gândurile nu ți le știe nimeni. Greșit, tată, toate astea, ele sunt gândurile tale. Google știe când te doare burta, că doar cauți pe net să vezi dacă-i de la pește sau n-o fi vreo formă de cancer, știe pe cine urmărești pe Facebook, știe că nu l-ai uitat încă pe fost. Știe ce citești, știe ce informații consumi, știe cu cine vorbești și despre ce, care sunt glumele care te amuză. Știe, pe scurt, cum gândești. Iar ție nici măcar nu-ți pasă de asta. De ce să-ți pese? Doar n-ai nimic de ascuns…
Poate te gândești la asta data viitoare când mergi pe undeva… Bine, nu c-ar ajuta la ceva. Google-ul tot cu ochii pe tine rămâne, un Big Brother primit cu atâta căldură în casele noastre.
Discussion about this post