La Biblioteca Centrală Universitară Regele Carol I din București a avut loc marți, 17.12.2019, o dublă lansare de carte legată de începuturile Crucii Roșii mondiale și de părintele acesteia, Henry Dunant. Cu concursul Ambasadei Confederației Elvețiene la București, al Crucii Roșii Române, al Editurii Corint și al Editurii Curtea Veche, au văzut lumina tiparului “Amintiri de la Solferino” și “Povestea unei idei”. Primul titlu este semnat de părintele Crucii Roșii, Henry Dunant, iar prefața cărții este semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei.
Majestatea Sa Margareta, președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, și Alteța Sa Regală Principele Radu au luat parte la lansarea celor două publicații, alături de membri ai Corpului Diplomatic, de reprezentanți ai Crucii Roșii române, de personalități din societatea civilă și de jurnaliști.
Miercuri, 18 decembrie 2019, Aula Mare a Academiei de Studii Economice a găzduit ceremonia acordării Burselor Regele Carol I și Regina Elisabeta (anul IV) pentru 2019-2020.
Gazdele ceremoniei au fost rectorul ASE, dl profesor universitar Nicolae Istudor, și prorectorul, dl profesor universitar Dorel Paraschiv.
Bursa “Regina Elisabeta” i-a fost oferită studentei Andreea Monica Munteanu, iar Bursa “Regele Carol I” studentului Constantin Zahanagiu. Bursele au fost înmânate de Alteța Sa Regală Principele Radu, care a transmis gazdelor și numeroșilor studenți prezenți un cuvânt din partea Majestății Sale Margareta și a sa.
Evenimentul s-a încheiat cu concertul de colinde “Vin sărbătorile”, susținut de Corul Academiei de Studii Economice, alături de Corul Buna Vestire din orașul Onești.
Patru burse regale cu caracter anual au fost fondate de Majestatea Sa și de Principele Radu în anul 2015, în preajma sărbătorilor de Paști. Bursa Regele Carol I și Bursa Regina Elisabeta sunt destinate studenților Academiei de Studii Economice din București, iar Bursa Regele Ferdinand I și Bursa Regina Maria sunt oferite anual studenților Universității Academiei de Științe din Chișinău.
Bursele regale anul I Bursele regale anul II Bursele regale anul III
Alte patru burse regale au fost fondate de Majestatea Sa Custodele Coroanei și de Principele Radu în anul 2019. Ele poartă numele Regelui Mihai I și al Reginei Ana și sunt destinate astfel: două Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și două Universității de Stat de Agronomie a Republicii Moldova.
Beneficiarii (în fiecare an, alții) sunt aleși dintre acei studenți care au rezultate remarcabile la studii și se află într-o situație materială precară. Bursele continuă tradiția sprijinirii educației naționale de către Coroana Română.
Discussion about this post