Nu există Crăciun fericit fără un cozonac, doi, pe masă. Bine, asta nu e chiar adevărat. Important în sărbătoarea Crăciunului e să fim aproape de cei dragi, să fim fericiți și recunoscători pentru ce avem. Contează foarte puțin ce primim sau ce mâncăm. Acestea fiind spuse, o rețetă bună de cozonac chiar poate face diferența la masa de Crăciun, așa că vă prezentăm o rețetă delicioasă și ușor de urmat.
Ingrediente (pentru un cozonac):
- 500 g făină
- 2 ouă
- 2 linguri de smântână grasă
- 100 g unt
- 150 g zahăr
- 1 cub de drojdie
- 100 ml lapte
- 1 praf de sare
- Esență de rom și/sau vanilie
Mai întâi, topim untul. Într-un vas mare, în care să putem frământa ulterior, batem ouăle, praful de sare, iar apoi smântâna și untul. Topim zahărul în lapte călduț, îl punem în amestec, urmat de esențe, și în final de făină. Între timp, într-o cănuță lăsăm drojdia la dospit în puțin lapte cald și când s-a umflat destul, o adăugăm și pe ea.
Se amestecă totul bine până când acesta nu e foarte lipicios, iar apoi lăsăm amestecul la dospit în bucătărie sau lângă un calorifer până își dublează volumul (în jur de 2 ore). Cât stă la dospit, îl acoperim cu un prosop.
Între timp, pregătim umplutura:
- 150 g nucă măcinată
- 1 lingură de cacao
- 100 g stafide
- 3 linguri lapte
- 3 linguri zahăr
Întindem aluatul în tavă, iar apoi punem umplutura peste. Răsucim ușor și în punem în tavă. Recomandat ar fi să-l ungi cu puțin gălbenuș și să-l mai lași câteva minute în tavă să crească. Apoi, îl punem la copt la foc mic spre mediu timp de 30-40 de minute până când o scobitoare trece prin el și nu iese lipicioasă.
Discussion about this post