Moartea tragică a îndrăgitei jurnaliste Cristina Țopescu aduce în lumină un aspect al vieții moderne – avem sute și mii de prieteni virtuali, dar niciunul adevărat.
Faptul că nimeni nu s-a sesizat de dispariția Cristinei Țopescu timp de aproape trei săptămâni nu este relevant doar pentru statutul celebrităților. Rețelele sociale sunt pline de oameni trecuți de prima tinerețe care își umplu golul din viața reală cu prieteni virtuali. Dacă în urmă cu zece ani, Facebook era la modă în rândurile tinerilor mai ales, astăzi rețeaua este locul unde își petrec vremea foarte mulți oameni în vârstă. Sunt sute și sute de grupuri în care media de vârstă este de 50 plus și toți au prieteni cu miile. Oameni pe care nu-i cunosc, la fel de singuri ca și ei, care-și ascund tristețea sub aparența unei vieți active în rețea…
Rețelele sociale au devenit refugiul celor care și-au încheiat activitatea profesională, copiii au crescut și au plecat la casele lor, iar trecerea chinuitoare a orelor este mai ușor de suportat cu ochii la un ecran. Parcă nu mai ești așa singur dacă ai dat „like„ la zeci de poze, ai comentat, ai urat „la multi ani” unor necunoscuți si ai postat și tu o poza cu florile de pe pervaz, pentru care ai primit la rândul tău zeci, sute de like-uri.
Nimic nu este mai trist decât a ura „Noapte bună” în grupul tău de prieteni necunoscuți. Unii îți vor răspunde și îți vor ura vise plăcute, însă nimeni nu se va sesiza dacă nu te-ai mai trezit în dimineața următoare. Și tu ești doar unul dintre miile lor de prieteni virtuali, rămân destui să pună poze și să ofere o cafea virtuală.
Rețelele tip Facebook nu fac decât să mascheze trista realitate a lumii moderne în care suntem tot mai departe unii de ceilalți. Poate era mai bine pe vremea când oamenii se strângeau la o bârfă pe banca din fața blocului – măcar atunci se sesiza cineva că n-ai apărut!
Discussion about this post