„Depresia este o afectiune de natura psihica, care include simptome precum tristete, insomnii, lipsa apetitului, apatie si probleme de concentrare. Spre deosebire de tristete, depresia nu trece imediat si necesita, de multe ori, tratament de specialitate.
Ce este depresia
Depresia este o tulburare a dispozitiei persistenta, care afecteaza modul in care se simte, gandeste si actioneaza pacientul. Depresia cauzeaza tristete, lipsa interesului fata de ceea ce se intampla in jur si afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii individului.
Depresia versus anxietate versus tristete
Depresia si anxietatea au multe lucruri in comun, de aceea sunt adesea confundate. Mai mult decat atat, aceste doua tulburari apar de multe ori in acelasi timp, simptomele suprapundandu-se. Exista insa cateva elemente clare pe care cele doua afectiuni nu le au in comun. De pilda, depresia presupune prezenta sentimentelor de intristare cu privire la viitorul pe care pacientul il considera lipsit de sparanta. Anxietatea insa implica o stare de ingrijorare cu privire la viitor, nu de resemnare.
De asemenea, depresia implica o stare de apatie si lipsa gandurilor si interesului cu privire la viitor, in timp ce anxietatea presupune ingrijorarea excesiva cu privire la viitor. Pacientul depresiv nu isi face griji insa are emotii engative, in timp ce anxiosul are tendinta de a evita lucrurile care ii accentueaza anxietatea. De asemene, depresia este adesea confundata cu tristetea.
Tristetea este o emotie normala pe care cu totii o experimentam uneori. Tristetea este declansata de situatiile dificile, dureroase sau dezamagitoare in care sunt pusi uneori. Asadar, ne simtitm tristi in raport cu o situatie anume. Depresia insa, este o stare anormala, o afectiune psihica care afecteaza gandire, emotiile, perceptiile si comportamentul. Persoanele depresive nu sunt triste in raport cu o situatie, ci sunt triste in raport cu orice.
Depresia nu are nevoie neaparat de un factor declansator, ba chiar de multe ori apare subit, la persoane care par sa aiba o viata perfecta, potrivit doc.ro
Cauzele depresiei
Cauzele depresiei nu sunt inca in totalitate intelese de catre specialisti, insa aceasta este asociata cu o combinatie a unor factori precum:
- Factorii genetici
- Factorii biologici – schimbarile la nivelul neurotransmitatorilor
- Factorii ce tin de mediu
- Factorii psihologici si sociali
Factorii de risc ai depresiei
Cu toate ca suntem cu totii predispusi depresiei, unele persoane prezinta risc crescut din cauza urmatorilor factori:
- Evenimente traumatice – doliu, divort, pierderea locului de munca, relatii defectuoase cu persoanele apropiate, probleme financiare, probleme de sanatate, stres acut.
- Personalitatea – unele persoane au o capacitate de adaptare la situatiile stresante mai redusa decat altele. In general, aceste persoane au suferit traume psihice in trecut.
- Factorii genetici – persoanele care au in familie rude de gradul 1 cu depresie au mai multe sanse sa dezvolte aceasta afectiune pe parcursul vietii.
- Traume in copilarie.
- Anumite medicamente – corticosteroizii, betablocante, interferon.
- Abuzul de substante recreationale – alcoolul, amfetaminele.
- O leziune craniana.
- Un episod depresiv in trecut.
- Dureri sau afectiuni cronice – diabetul, BPOC, afectiuni cardiovasculare.
Simptomele depresiei
Simptomele depresiei pot fi atat de natura psihica, cat si comportamentala sau de natura fizica.
Simptome psihice ale depresie
Simptomele psihice care apar odata cu depresia sunt:
- Stare generala prosta, indispozitie
- Ganduri negre
- Lipsa sperantei
- Sentimente de vinovatie
- Sentimente de inutilitate
- Probleme de concentrare
- Incapacitatea de a lua decizii
- Ganduri suicidale
- Gandire ingreunata
Simptome comportamentale ale depresiei
- Pierderea interesului fata de activitatile care ii faceau placere individului
- Iesiri nervoase, irascibilitate
- Miscari incete, care dau senzatia ca individul se misca “in reluare”
- Dorinta de izolare a individului, de a rupe legatura cu cei din jur
Simptome fizice ale depresiei
Depresia nu se manifesta numai prin simptome psihice si comportamentale, ci si prin simptome fizice intrucat mintea controleaza corpul, iar atunci cand apar tulburari la nivel mental, apar si la nivel fizic. Iata ce simtpome fizice pot trada depresia:
- Pierderea apetitului
- Scadere inexplicabila in greutate sau, dimpotriva, acumularea unor kilograme in plus
- Insomnii
- Probleme gastrointestinale precum constipatia, diareea sau aciditatea crescuta la stomac
- Dureri de cap
- Lipsa energiei
Tipuri de depresie
Depresia se imparte in mai multe categorii, in functie de simptomele si cauzele sale.
Depresia majora
Depresia majora, cunoscuta si sub denumirile de depresia unipolara sau tulburare depresiva majora, presupune pierderea interesului si a placerii in raport cu activitatile zilnice, precum si alte simptome asociate. Simptomele in acest tip de depresie apar in majoritatea zilelor saptamanii si persista cel putin doua saptamani.
Depresia distimica
Depresia distimica se aseamana cu cea majora, insa simptomele sale sunt mai putin severe. In cazul depresiei distimice insa, simptomele persista pe o perioada mai indelungata. O persoana trebuie sa experimenteze simptome blande ale depresiei timp de mai bine de doi ani pentru a primi diagnosticul de depresie distimica.
Depresia postpartum
Depresia postpartum, cunoscuta adesea sub denumirea de depresie postnatala, are cauze complexe si apare in urma unui mix de factori. Schimbarile hormonale care se petrec in organism, precum si stresul ce apare in primele zile de viata ale copilului pot cauza stari de tristete sau anxietate, insa atunci cand acestea persista si afecteaza relatia mamei cu copilul este vorba despre depresie. Un procent de 16 % dintre femei experimenteaza depresia postnatala in primele trei luni de la nastere.
Depresia sezoniera
Depresia sezoniera este o afectiune a dispozitiei care apare intr-un anumit sezon. Cauzele acesteia nu sunt in totalitate intelese, insa specialistii banuiesc ca lipsa soarelui din sezonul rece are legatura cu instalarea depresiei sezoniere. Aceasta afectiune este asociata cu tulburarile de dispozitie (fie perioade de depresie, fie de manie), care debuteaza la inceputul sau la finalul uniu anotimp. Depresia care apare iarna si dispare la finalul sezonului rece este cea mai comuna depresie sezoniera.
Depresia atipica
Depresia atipica este definita de un tipar anume al simptomelor depresive. In acz de depresie atipica, un eveniment fericit poate imbunatati temporar dispozitia pacientului. Simptomele acestui tip de depresie sunt: cresterea apetitului, nevoia crescuta de somn, senzatia de maini si picioare grele si sensibilitate exagerata la critici.”
Discussion about this post