În cadrul unei discuții cu editorul șef al publicației The Atlantic, Hillary Clinton (în capotul de mamaie, pare-se) a susținut acuzațiile făcute de miliardarul George Soros împotriva președintelui Donald Trump. Miliardarul îl atacase atât pe președinte, spunând că acesta e un „narcisist disperat ca lumea să se învârtă în jurul său” și criticase platforma de socializare Facebook, și pe CEO-ul Mark Zuckerberg, pentru că acesta a anunțat că nu îl va bloca pe președintele Trump de la a-și face reclamă pe Facebook în campania electorală din acest an.
Clinton, încă lingându-și rănile de la înfrângerea din 2016, s-a grăbit să dea și ea din cap, ca un cățeluș ascultător, comentând că politica lui Zuckerberg e dictatorială și „Trumpistă”. Clinton a jucat apoi pe bătrânica șocată de inovațiile tehnologice, spunând că ea nu înțelegea cât de puternică e comunitatea online și cum funcționează. „El (Zuckerberg) e incredibil de puternic. E vorba de companie globală cu o influență pur și simplu imensă pe care abia astăzi începem să o înțelegem.”
Oare?
Președintele Donald Trump pare s-o fi înțeles încă din prima sa zi în Biroul Oval, deoarece prezența sa online a fost de-a dreptul nemaivăzută, mai ales comparativ cu predecesorii săi. Trump, de bine de rău, înțelege câtă influență au rețelele de socializare, și drept urmare, o mare parte din scena politică s-a mutat astăzi pe contul său de Twitter. Președintele SUA nu mai iese să dea declarații, ci pur și simplu își scrie opiniile și reacțiile pe net, așa cum e și de așteptat în această epocă.
Iar asta o lasă pe Hillary cu două opțiuni – fie minte de îngheață apele și înțelege foarte bine cam cât înseamnă rețelele de socializare în societatea modernă (și înclin spre ideea asta, pentru că nimeni, nici măcar Zuckerberg nu ar fi putut să ajungă atât de puternic fără susținere din afară, foarte posibil, la un moment dat, chiar din partea familiei Clinton sau a aliaților săi). A doua variantă e că e într-adevăr o bătrânică depășită de situație, caz în care demonstrează încă o dată ce bine e că n-a ieșit Președinte, nu? La urma urmei, una dintre cele mai mari puteri ale lumii ar trebui condusă de un om care înțelege tehnica modernă.
Dar lucrul care iese cel mai tare în evidență, atât în acuzațiile lui Hillary, cât și ale lui Soros, e ipocrizia crasă de care dau amândoi dovadă. Zuckerberg e un dictator pentru că se aliază, sau mai degrabă, refuză să cenzureze informațiile și promovarea inamicului. Dacă ar fi fost mai ascultător și ar fi cenzurat mesajele pro-Trump, cu siguranță amândoi l-ar fi lăudat ca pe un erou al libertății de exprimare.
E amuzantă reacția celor doi deoarece ei îl critică pe președintele Facebook pentru că s-ar amesteca în alegerile din Statele Unite (având, desigur, o influență semnificativă asupra rezultatului alegerilor), ceea ce e exact ce face și George Soros și exact genul de intervenție nelalocul ei pe care însăți Clinton s-a bazat.
Se pare că nu mai e așa amuzant când propriile arme și metode de manipulare se întorc împotriva ta.
Desigur, dacă anticul Soros și depășita Hillary consideră că nu mai pot lupta în această eră dominată de tehnologie, sunt liberi să părăsească ringul.
Discussion about this post