Timp de zeci de ani, comunicațiile secrete a peste 120 de țări, inclusiv România, ajungeau direct la CIA, gata pentru a fi citite și exploatate informativ, iar statele respective plăteau milioane de dolari pentru acest „privilegiu”.
Dezvăluirile explozive au fost făcute într-un material documentar realizat de cotidianul american „Washington Post”, în colaborare cu televiziunea germană ZDF, aceasta din urmă fiind interesată de subiect deoarece în afacere era amestecat și serviciul vest-german de informații BND.
Operațiunea a fost posibilă grație faptului că CIA și BND achiziționaseră în secret firma elvețiană Crypto AG, care realiza cele mai performante mașini de codificare a mesajelor. Țările dornice să-și protejeze comunicațiile sensibile achiziționau echipamente de la Crypto AG, fără să aibă habar că acestea veneau cu un mecanism care permitea CIA să decodifice mesajele fără probleme.
„A fost lovitura de spionaj a secolului”, se afirmă într-un raport al CIA, citat de realizatorii documentarului.
„Guverne străine plăteau bani grei către americani și vest-germani pentru privilegiul de a-și vedea cele mai secrete comunicații citite de două (sau posibil cinci ori șase) state”, se afirmă în documentar. Celelalte țări la care se face referire sunt Elveția, Israel, Suedia și Marea Britanie, despre care se crede că erau la curent cu operațiunea și primeau informații secrete.
Povestea începe înaintea celui de-al doilea război mondial când inventatorul Boris Hagelin fuge din Rusia natală ducând în bagaje o complicată mașinărie de codificat mesaje creată de el. Începutul războiului îl obligă să fugă din nou, de data asta peste Ocean, mașinile sale de codificat fiind utilizate de armata americană. După război, Hagelin s-a stabilit în Elveția, dar a rămas în legătură cu CIA, care l-a convins, într-o primă etapă, să nu vândă aceste echipamente inamicilor, ci doar țărilor agreate. Nu era însă suficient. În anii 60, fiul lui Hagelin și moștenitorul afacerii este ucis într-un accident (!) produs în SUA, iar americanii îl conving pe bătrân în 1969 să le vândă compania. În afacere a fost cooptat și serviciul vest-german BND, care a utilizat o serie de firme paravan pentru a masca faptul că firma Crypto AG era acum controlată de nemți și americani.
Cea mai îndrăzneață operațiune de spionaj a CIA s-a numit inițial „Thesaurus”, pentru că bogăția de date colectate erau un veritabil tezaur, iar după anii 80 a fost rebotezată „Rubicon”.
Fiind o operațiune complexă care punea probleme tehnice serioase, nemții au cerut ajutor de la Siemens, iar apoi americanii au adus și Motorala în afacere.
Spre sfârșitul anilor 90, afacerile firmei intră în declin, iar BND se retrage din afacere, care a rămas exclusiv proprietatea CIA până în 2017, când a fost desfăcută în mai multe divizii și vândută.
Grație echipamentelor Crypto, CIA și BND au putut spiona în voie deopotrivă prieteni și dușmani, printre țările vizate figurând India, Pakistan, Vatican, țările sud-americane ori africane, pe lista clienților companiei figurând și România. Din nefericire pentru ei, cei mai importanți rivali Rusia (URSS) și China nu au avut niciodată încredere în mașinării achiziționate din Occident, bazându-se pe propriile servicii de criptare. Totuși CIA obținea date interesante despre celor două țări grație informațiilor ce apăreau în mesajele statelor care aveau diverse contact cu Moscova și Beijingul.
Guvernul elvețian a anunțat marți deschiderea unei anchete în afacerea Crypto AG.
Discussion about this post