Gestionarea ecologică a deșeurilor este o problemă majoră pentru țara noastră, care se îneacă, în prezent în mizerie. Mizerie, se pare, care nu este neapărat toată a noastră.
Conform agenției de știri Euronews, care titrează afectuos „România, prostul Europei”, o bună parte din deșeurile țărilor vestice din Europa ajung misterios pe pământ românesc, după ce Comisia Europeană a deschis o procedură de „infringement” împotriva Bucureștiului pe această temă.
Motivul? Simplu – în România, tratarea lor este mult mai ieftină ca în Occident – 17 euro pe tonă, o sumă foarte modestă, în comparație cu cei 250 de euro ceruți în afară, așa că deșeurile „fraților” noștri din Vest sunt aduse în România în mod ilegal, sub pretextul că ar fi vorba de „marfă comercială”.
„Companiile ascund natura exactă a deșeurilor exportate în România, ceea ce este ilegal. (…) Ancheta noastră arată prezența deșeurilor contaminate, deșeurilor medicale sau deșeuri menajere. Nu există niciun control special la granițe, unde ar putea fi oprit traficul de deșeuri”, explică Romana Puiuleț, jurnalist de investigație de la Rise Project, povestește B1.ro.
Unde ajung aceste deșeuri? La fabricile de ciment sau incineratoarele publice, unde sunt transformate în energie. Însă ONG-urile din zona mediului atrag atenția că prezența acestor deșeuri pe pământ românesc are un efect nociv îngrozitor asupra populației, datorită fumului toxic emis prin incinerarea lor.
„Nu este o soluție bună pentru că emisiile de dioxină și furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populație. Pentru moment, aceste emisii nu sunt măsurate și nu știm nivelul de toxicitate din aer,” explică Marius Cobârzan, din partea proiectului „Zero Waste Romania”.
Costel Alexe, Ministrul Mediului, a criticat lipsa de susținere din partea Bruxelles-ului:
„Comisia Europeană nu a recomandat finanțare pentru gestionarea integrală a deșeurilor ajunse pe pământul nostru, nici pentru gropile de gunoi sau pentru incineratoarele din România, în cadrul bugetului actual. Prioritatea națională constă în colectarea și reciclarea selectivă a deșeurilor care nu se realizează decât în proporție de 13,81% la ora actuală.”
Comisia Europeană s-a arătat revoltată de cât de „înapoiați” suntem când vine vorba de reciclarea și a cerut României imediat să introducă măsuri mai ecologice de gestionare a deșeurilor – ale noastre, cât și ale altora, se pare.
Discussion about this post