Cea mai mare provocare pentru presă la ora actuală este acea de a publica știri corecte și de a nu crea panică în rândul populației. Cum să faci acest lucru atunci când unele dintre cele mai alarmiste știri provin dintr-o sursă pe care suntem îndemnați să o considerăm de maximă încredere? Organizația Mondială a Sănătății lansează zilnic apeluri stridente: „Teste, teste, teste”, creând o imagine apocaliptică, dar și ideea falsă că am putea cumva depista până la ultimul caz și stârpi coronavirusul.
Acest tip de apeluri pune presiune pe guvernele din întreaga lume și unde te uiți se discută același lucru – câte teste se fac, de ce la noi nu se fac mai multe?
Confruntați cu o catastrofă, medicii din Italia au ajuns însă la concluzia că testarea pe scară largă a populației este inutilă și practic imposibil de realizat.
„A face testarea în masă a populației nu are sens, testul realizează o fotografie a situației, ne spune că, da, există o infecție în derulare, dar să faci teste persoanelor asimptomatice nu are niciun sens. Iar cine nu are simptome, să nu facă pe eroul, să stea acasă pentru a nu pune în pericol comunitatea”, a declarat dr. Maria Capobianchi, șefa laboratorului de virusologie de la spitalul Spallanzani din Roma, citată de „La Repubblica”.
De aceeași părere este și Giorgio Trizzino, deputat din partea Mișcării 5 Stele, dar și director sanitar al spitalului din Palermo.
„Este o nebunie să facem teste în masă. Riscăm să avem o mulțime de rezultate greșite”, a declarat Trizzino.
„Dacă ne apucăm să facem teste pe scară largă, organizând caravane de pildă, rezultatul va fi că vom inunda cu sute de mii de teste puținele laboratoare de virusologie care sunt pregătite pentru a testa CoVID-19. Și atunci vom avea o mulțime de rezultate fals negative ori fals pozitive.”
Acesta s-a pronunțat și contra testelor efectuate în mediul privat, arătând că acestea folosesc teste mai puțin performante decât cele aprobate de Institutul Superior al Sănătății.
În opinia acestuia, nu are sens să testezi un om care are o febră de 37 grade și ceva dureri. Atenția trebuie să se concentreze pe persoanele care dezvoltă o febră de peste 38 grade, iar odată depistată infecția trebuie căutate contactele bolnavului din ultimele 4-5 zile.
Nu în ultimul rând, există posibilitatea ca, efectuat prea devreme, un test să dea rezultat negativ pentru ca simptomele să apară câteva zile mai târziu.
Discussion about this post