Scopul real al izolării nu este ceea ce credem noi. Executivul( n.r.- guvernul francez) insistă asupra faptului că izolarea este singura cale de a rezolva criza de sănătate. Dar are și alte utilizări, afirmă François Martin.
Pentru mulți francezi, scopul izolării este strict sanitar. Asta li se spune oficial, dar, evident, nu este adevărat. În primul rând, puterea nu este terorizată de numărul morților.
Într-adevăr, în fiecare an, numărul de decese cauzate de gripa sezonieră este de aproximativ 7000 până la 9000 de persoane. Până la atingerea acestei cifre, guvernul consideră că epidemia de coronavirus se va încadra în datele statistice anuale.
Contaminarea, atunci când „măsurile de filtrare” sunt insuficiente, este transmisă mult mai rapid de la un individ la altul. Vârful de transmitere a noului coronavirus este mai rapid, de unde și riscul (spre deosebire de gripa clasică, unde vârful contaminării pare mai puțin agresiv sau la boli cardiovasculare sau cancer, unde decedații sunt repartizați pe tot parcursul anului) de a asista , la un moment dat, la disfuncția sistemului nostru spitalicesc , cu medici și asistente copleșite, pacienți culcați pe coridoare, camioane militare care evacuează morții, etc. , completează analistul francez.
Guvernul se teme de reeditarea scenariului italian
Mai mult decât numărul de morți, guvernul se teme de reeditarea în mass-media a unui scenariu italian care să scoată la iveală neputința sa. Aceasta este frica sa. Dar, din păcate pentru el, asta se întâmplă.
Dovada că nu decedații par a fi principala preocupare a guvernului este, de exemplu, apelul disperat al deputaților din Mayotte (teritoriu francez pe o insula din Oceanul Indian), unde există frica unui veritabil masacru la care guvernul rămâne surd pentru că Mayotte rămâne în afara radarelor media.
Previzibila criză economică ce va urma face ca guvernul să ia măsuri contradictorii
Dar cealaltă teamă a guvernului, foarte serioasă, este viitoarea criză economică. De fapt, guvernul nu este mai pregătit să salveze miile de IMM-uri, care riscă să intre rapid în faliment, decât în ceea ce privește criza de sănătate.
Pe de altă parte, puterea știe că, dacă criza de sănătate este temporară (coronavirusul nu ar trebui să reziste vara, potrivit experților), criza economică va fi permanentă și se va acutiza. Va dura până în 2022, data viitoarelor alegeri prezidențiale.
În consecință, guvernul trebuie să se teamă mult mai mult de al doilea caz decât de primul, de unde și deciziile sale contradictorii, încurajând, pe de o parte, francezii să se autoizoleze cât mai bine, iar, pe de altă parte, să continue munca la serviciu cât mai mult posibil, de acasă prin Internet, dar și direct atunci când este necesar. Două directive contradictorii, care nu pot fi executate în același timp, deoarece fiecare o contrazice pe pe cealaltă. Astfel, niciunul dintre obiectivele vizate (izolarea și munca) nu va fi atins.
Izolarea duce și la limitarea sau chiar stingerea protestelor stradale
Într-adevăr, pentru guvern, în ciuda crizei din sănătate și a etalării incompetenței sale, situația are o latură foarte practică: protestatarii, politicienii de opoziție, „disidenții”, vestele galbene, nemulțumirile, toate sunt limitate. Toată lumea acasă, nimeni pe stradă! Doar președintele „face război”, precum prim-ministrul Georges Clemenceau cu al său discurs celebru din 8 martie1918 „Je fais la guerre” („Eu fac război”) și duce campanii în „tranșeele” spitalelor…
Izolarea economisește timp guvernamental
În refugiul temporar, s-ar putea spune, de „arest la domiciliu”, guvernul poate pregăti gestul pe care l-a neglijat la începutul crizei: să ofere toate măștile necesare, nu numai oamenilor expuși sau fragili, ci tuturor francezilor. Într-adevăr, masca este, evident, arma absolută, deoarece este „filtrul” perfect și permite „claustrarea individuală fără închisoare”. Cu mască poți merge la muncă fără să contaminezi toată lumea. Cu măști pe fețele tuturor, nu mai există o contradicție între strategia de sănătate și strategia economică.
De asemenea, guvernul are câteva săptămâni la dispoziție pentru a se echipa cu truse și a se organiza pentru screening-ul în masă așa cum se face în Germania.
Astfel, evident, numărul de pacienți identificați va crește, iar, în acest caz, întrucât bolnavii infectați cu coronavirus vor fi depistați mult mai devreme, vor fi izolați mai repede, ceea ce va evita contaminarea întregii familii. Și mai ales, în acest caz, se poate stopa izolarea celorlalți, a celor sănătoși, conchide François Martin.
Discussion about this post