Știri despre protestele din America vuiesc pe tot globul. Imagini cu magazine în flăcări și înregistrări cu proprietari bătuți și băgați în spital de gloate turbate au umplut Internetul. Iar bineînțeles că americanii nu au ezitat în a scoate artileria grea pentru a-și apăra proprietatea si familiile.
Următoarele imagini, surprinse în Coeur d Alene, Idaho, transmit un mesaj cât se poate de clar protestatarilor și mișcării teroriste ANTIFA: Veniți încoace, vă luați un glonte în cap. Se vede clar că nu e de glumă cu acești oameni și nici nu ar trebui să fie, nu după ce zeci de oameni au ajuns la spital fără altă vină decât aceea că încercau să își apere magazinul, afacerea care le pune mâncare pe masă.
Astfel de imagini ridică multe întrebări privitorilor europeni, unde dreptul la o armă nu este prevăzut în Constituție, ca la americani. Cu protestatari violenți în Londra și Paris, și cu diverși analiști politici dezbătând deja posibilitatea unor proteste similare în România, nu poți să nu te întrebi:
Noi cu ce ne apărăm?
Sigur, e ușor de evitat un răspuns clar, noi nu avem astfel de discursuri pro sau anti rasism, în mare pentru că nu avem negri prea mulți în țară. Dar fiți fără grijă că problema nu acolo e. Ce se întâmplă în momentele astea în SUA (și nu numai) nu ține de rasism, ci pur și simplu de gândire de gloată. Oamenii ăștia nu jefuiesc și incendiază magazine de dragul lui George Floyd, ci dintr-o mentalitate de turmă care îi iartă în mintea lor de orice responsabilitate civilă.
Iar gândirea de turmă poate apărea oriunde, din orice problemă, indiferent dacă ea e reală sau nu. E convenabil să crezi că în România nu s-ar întâmpla, dar de fapt da, s-ar putea întâmpla și la noi la fel de bine. Un hashtag, un event pe Facebook și câteva imagini care să agite spiritele și ia să vezi ce protest scoatem și noi.
Avem și noi magazine de distrus, dar nu avem arme, ceea ce ne pune într-un mare, mare dezavantaj față de turmă. Ei îți pot incendia ție alimentara din colț, dar tu nu o poți apăra cum trebuie.
Așa că pe tine cine te apără? Poliția? Greu de crezut. Uită-te doar la americani, unde în majoritatea statelor cu proteste violente, guvernatorii democrați refuză să intervină.Uită-te apoi la statele unde poliția este mult depășită de situație. Ideea că poliția te apără e o posibilitate. Poliția te apără dacă poate și dacă îi convine conducerii. Altfel, ești pe cont propriu.
Fără arme, fără apărare…
Discussion about this post