Încep să iasă la iveală manipulările grosolane din perioada crizei coronavirusului. O anchetă realizată de cotidianul britanic „The Guardian” scoate la lumină informații incredibile despre o firmă fantomă care a publicat așa-zise studii în reviste prestigioase, studii după care s-au ghidat guverne din întreaga lume, precum și Organizația Mondială a Sănătății.
Compania Surgisphere înregistrată în Statele Unite este cea care a scos pe piață un studiu ce promova folosirea unui medicament antiparazitic, ivermectină, ca tratament pentru Covid-19. Mai multe guverne din America Latină s-au bazat pe acest studiu și au achiziționat cantități mari de ivermectină.
Mult mai interesant este studiul privind hidroxiclorochină, semnat de șeful de la Surgisphere Sapan Desai (foto), studiu potrivit căruia acest medicament cauzează probleme cardiace. Studiul publicat într-o prestigioasă revistă medicală americană a fost preluat de OMS, care a decis suspendarea folosirii hidroxiclorochinei, iar în America a fost utilizat pentru a-l pune la zid pe președintele Donald Trump, acuzat că promovează un medicament care, iată, omoară oameni.
Studiile publicate pe bandă rulantă de Surgisphere a atras atenția multor cercetători, care au început să se intereseze cine se află în spatele ei. O cercetare rapidă pe Internet arată că, în afară de acest Sapan Desai, firma are ca angajați o autoare de romane SF și un fotomodel specializat în producții pentru adulți. Unele dintre profilurile angajaților sunt create acum două luni, în plină pandemie. Nu se știe câți angajați are compania, pentru că numărul acestora scade văzând cu ochii de când a început lumea să se intereseze de Surgisphere. Pe LinkedIn apare că ar mai fi trei angajați în prezent, iar pagina de Wikipedia a doctorului Desai a fost ștearsă.
Așa s-a descoperit și că baza de date pe care firma pretinde că și-a bazat studiile, nici măcar nu există. De Surgisphere n-a auzit mai nimeni, darmite să colaboreze sute de spitale din lume cu ei. Cel puțin studiul privind hidroxiclorochina era prezentat ca având date de la peste 1000 de spitale.
Sapan Desai apare ca fiind acuzat de malpraxis în trei dosare diferite și, la prima vedere, pare un escroc oarecare. Și totuși, nu orice escroc nu reușește să-și publice studiile în reviste de profil fără ca nimeni să nu se intereseze cine e și ce-l recomandă. Mult mai probabil este ca individul să fi folosit de grupuri obscure pentru a-și promova interesele. Discreditarea hidrorxiclorochinei folosește depinde companiilor Big Pharma, care au propriile tratamente anticoronavirus, mult mai scumpe, desigur. Și să nu neglijăm componenta politică și folosirea unei fantomă pentru a-l ataca pe Trump.
Nu e greu de ghicit cine se află în spatele acestei manipulări ordinare. Iată un indiciu grăitor – studiul cu hidroxiclorochina a apărut în revista „Lancet”, aceeași care mai nou publică articole semnate de Bill Gates.
Discussion about this post