Datorită simțurilor nostre, suntem informați asupra tuturor factorilor ce ne înconjoară. Fără aceste simțuri (văzul, auzul, pipăitul, gustul, mirosul, temperatura, etc.) omul nu ar putea trăi. Așa că astăzi vorbim despre unul dintre cele mai importante simțuri pe care omul le posedă: văzul.
Ochiul este organul care captează din mediul înconjurător informațiile luminoase pentru a ne crea o imagine clară a exteriorului. Practic, acesta conține în interior un sistem de „lentile” foarte fine, iar acesta este unul dintre motivele pentru care organul este sensibil și trebuie tratat cu grijă.
Iată aici câteva sfaturi pentru a ne proteja ochii:
-
În timpul cititului și al scrisului lumina trebuie să cadă pe foaie (nu pe ochi) și să fie suficient de puternică pentru a nu obosi ochiul. Distanța optimă este de 25-30 cm.
-
Când lumina Soarelui este prea puternică, ar trebui purtați ochelarii de soare
-
Dacă pățim un accident în zona ochilor trebuie de urgență consultat medicul
De ce unii poartă ochelari? Păi, pentru că vederea lor nu este perfectă. Defectele de vedere sunt des întâlnite și se corectează cu ajutorul unui set de lentile plasate în fața ochiului. Aceste defecte pot fi: hipermetropie (imaginea se formează în spatele retinei, nu vedem lucrurile apropiate), miopie (imaginea se formează în fața retinei, nu vedem la distanță), prezbitism (apare odată cu vârsta, afectează claritatea la distanțe mari). Desigur, mai există și alte boli precum daltonismul, care afectează percepția culorilor.
Avansarea tehnologiei și înmulțirea ecranelor în care privim din ultimii ani pot să faciliteze obținerea de informații și ușurința cu care consumăm conținut media, dar cu siguranță nu face bine ochiului. Iată ce trebuie să faceți când știți că urmează o sesiune lungă în fața unui ecran:
-
Încercați să purtați niște lentile speciale împotriva razelor periculoase emise
-
Faceți câte o pauză la fiecare jumătate de oră și admirați natura, poate chiar ieșiți puțin la o gură de aer
-
Faceți câteva minute de exerciții cu ochii, privind pe rând în sus, jos, stânga, dreapta și clipind foarte des pentru 30 de secunde
-
Nu priviți la un ecran când în cameră nu se află suficientă lumină și asigurați-vă că lumina vine din spatele ecranului
Aceste sfaturi nu pot garanta eficacitatea sau păstrarea unei vederi optime pe un timp îndelungat. Însă pot ajuta la diminuarea pagubelor produse de forțarea ochilor prea mult timp. Și de asemenea, nu uitați să mergeți la un consult de specialitate din când în când.
Discussion about this post