„Este îngrozitor să vezi copii debusolați, abuzați, e cumplit de greu să-i lași în locuri care favorizează tocmai aceste traume, cum sunt orfelinatele, sau în locuri impregnate de sărăcie, foame și frig. Nu e ușor să vezi speranța pe care și-o pun în tine și ei, și părinții lor, așteptând să-i ajuți cumva să poată rămâne împreună. Nu e deloc simplu să-i vezi pe tinerii care ies dintr-un sistem de <<protecție>> specială, fără nici o formă de sprijin real, debusolați, deprimați și mai vulnerabili ca oricând. Și peste ei toți, peste toate astea, prejudecăți și obstacole aproape imposibil de trecut. Aproape imposibil de spulberat. Și ei știu asta, și noi știm asta. Și totuși: nu timpul le rezolvă pe toate, ci oamenii. Doar noi, oamenii, putem face un pic, cât de puțin, pentru binele celor de lângă noi. Cred eu că asta e esența umanității: puterea noastră, a fiecăruia, de a face bine, mai mult sau mai puțin – atât cât putem, celor de lângă noi.” Sunt cuvintele lui Ștefan Dărăbuș, Director Regional, Europa Centrală și de Sud, la fundația Hope and Homes for Children. Cuvinte mișcătoare, care însoțite de fapte, pot schimba lumea. Iată cum încearcă să schimbe lumea o fundație din România.
În raportul lor publicat recent privind activitatea, aceștia dau publicității cele mai importante realizări. Închiderea centrului de plasament Târgu Frumos, deschiderea a 5 case de tip familial, ce imită gospodăria unei familii cu mai mulți copii și unde vocea acestora poate fi în final auzită, sprijinirea tinerilor ce își caută un loc în viață și aducerea înapoi acasă a sute de copii din centre de plasament sunt doar câteva din faptele bune prin care fundația „Hope and Homes for children” își propune să îmbunătățească viața copiilor oropsiți de soartă din România.
Centrele de plasament din România au fost de mulți ani casa a mii de copii din țară fără familie sau posibilități. Deși scopul lor este unul bun, acestea nu sunt tocmai alternativa potrivită din cauza condițiilor de cazare, curățenia lăsând de dorit, numărul copiilor fiind foarte mare și cel al angajațiilor fiind foarte mic. De aceea, după cum spune și în titlul său, fundația își propune închiderea acestora și găsirea de case și familii copiilor pentru ca aceștia să aibă părinți stabili și sprijin pentru un viitor mai bun. Până acum s-a lucrat la închiderea totală a 15 case din 8 județe și se estimează că fundația a ajutat în total în jur de 57000 de copii din medii vulnerabile.
Dacă doriți să ajutați și dvs, nu este necesar mult, orice sumă înseamnă infinitul pentru un copil neajutorat, puteți sprijini asociația și implicit pe copii defavorizați de soartă din România. Și nu uitați! Faptele bune aduc fericire și dvs, și celui ajutat! Împreună, avem o putere uriașă, de a transforma tristețea în zâmbete pentru zeci de mii de copii!
Discussion about this post