Ne-am luat cu tot felul de virusuri la trântă în ultimii ani. Dacă Coronavirusul a fost cel mai mediatizat (nu și cel mai periculos) la oameni, la animale a fost pesta porcină. Mediatizată intens în anii trecuți, dar acum toată lumea a amuțit. De ce oare, nu se știe. Dar dacă presa și lumea a amuțit nu înseamnă că virusul nu continuă să se răspândească, din contră. Iată ce zonă este afectată și ce apel fac autoritățile locale către populație.
Noi cazuri de pestă porcină au fost găsite în județul Maramureș, unde zilele trecute era anunțat un nou focar în sudul județului. Ei bine, al doilea focar a apărut chiar lângă reședința Baia Mare, în comuna Cicârlău. Se pare că este vorba despre un porc mistreț, și nu de unul domestic, ceea ce face situația mult mai periculoasă și mai greu de controlat decât în cazul celor domestici.
În urma depistării, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și a hotărât delimitarea unei zone infectate cu o rază de opt kilometri și o zonă tampon, de rază 5 kilometri. Măsurile aplicate în planul aprobat prevăd: inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline etc.) prin incinta pădurilor; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș; dezinfecție zonală și, în final, supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureș, dar și de către medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor.
În comunicatul de presă, autoritățile din Maramureș fac un apel către populație: „Cetățenii care identifică porci mistreți morți în pădure, pe fondurile de vânătoare, sunt rugați să anunțe autoritățile administrației publice locale și autoritățile sanitar- veterinare, respectiv să întreprindă măsuri specifice de prevenție. Se recomandă populației să evite intrarea în contact cu animalul decedat în scopul de a preveni apariția de focare în gospodăriile populației, fapt care ar afecta din punct de vedere economic și social unitățile administrativ-teritoriale.” se mai spune în comunicatul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Discussion about this post