Iată ce declară Vlad, angajat Greenpace implicat în proiectul Văii Jiului: „În prima zi am dat telefoane. Voiam să stabilesc cât mai multe întâlniri cu membri societății civile, cu mineri, sindicate, primari, cu presa locală, antreprenori, profesori, cu tinerii din Vale. Îmi doream, pe de o parte, să aflu cât mai multe informații despre Vale, despre oportunitățile și provocările de aici și, în același timp, era crucial să identific lideri locali, oameni cu inițiativă cu care să construiesc relații de încredere. Am fost impresionat să văd că există oameni foarte activi, plini de idei și proiecte, că există o efervescență în zonă pe care nu o mai întâlnisem până atunci. Știam câte ceva despre Planeta Petrila și despre traseele de biciclete ale lui Danei, dar nu-mi imaginasem niciodată că într-o lume uitată o să găsesc atâta vână și dorință de schimbare.
Următoarea vizită a fost la Bruxelles, la întâlnirea Platformei. Ținusem o prezentare despre rolul comunităților în realizarea tranziției energetice și despre nevoia începerii unui dialog între toți actorii din Valea Jiului. La finalul sesiunii, împreună cu colegii de la Bankwatch și cu ajutorul lui Ansgar, colegul de la Greenpeace EU Unit, i-am convins pe reprezentanții Comisiei să vină într-o vizită în Valea Jiului, pentru a deschide un dialog direct privind dezvoltarea regiunii.
Se pare că vizita a funcționat ca un catalizator pentru ce a urmat în ultimii 2 ani. Multe deplasări în Valea Jiului, zeci de întâlniri, sute de telefoane, teancuri de rapoarte. Și mulți oameni noi. Împreună cu Bankwatch am organizat mese rotunde, am facilitat semnarea de către primarii din Valea Jiului a „Memorandumului pentru Tranziție Justă”, prin care s-au angajat să lucreze împreună pentru tranziția energetică și dezvoltare economică. ”
Dacă vrei să afli cum a continuat povestea atunci vei aștepta cu nerăbdare următorul articol. Până atunci, ai putea susține Greepace, care afăcut tot acest proiect posibil. Greenpeace este o organizație independentă prezentă în peste 55 de țări, care acționează pentru a schimba atitudini și comportamente cu scopul de proteja mediul înconjurător și pentru a promova pacea. Pentru a-și păstra independența Greenpeace nu acceptă donații de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazează mai ales pe contribuții de la persoane fizice.
Discussion about this post