Vicepreședintele Comisiei Parlamentare de Anchetă privind cazurile mai multor copii dispăruți, Adriana Săftoiu, a publicat o postare șocantă pe contul său de Facebook. Deputata a povestit că anumite ONG-uri din domeniu i-ar fi relatat că există mai multe Direcții de Protecția Copilului care furnizează „marfă” rețelelor de trafic de persoane, în vederea prostituției și cerșetoriei.
”Ultima audiere a fost șocantă ca informații și concluzii,” scrie Săftoiu.
”Am avut o altă întâlnire cu un ONG care se ocupă de trafic de persoane. Informațiile au venit să confirme și să adauge la ceea ce au spus în ultima audiere alte două ONG-uri care sunt implicate în combaterea acestui flagel. Plecând de la informația primită la prima audiere din cadrul Comisiei – unde reprezentantul MAI a afirmat că 40 la sută dintre copiii dispăruți (plecare voluntară cu recidivă) provin din DGASPC – am mers pe firul informației.
La cea de-a treia audiere, ONG-urile invitate la audieri au relatat că există Direcțiii Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (ne-au fost nominalizate județele în cauză) care furnizează „marfă” pentru rețelele de trafic de persoane, respectiv prostituție și/sau cerșetorie.
Rețelele sunt aproape imposibil de destructurat, fiind o încrengătură între „instanțe, poliție, politicieni”, conform afirmațiilor de la audieri. Ne-au fost prezentate cazuri concrete, unde dosarele sunt fie dosite, fie clasate pe motiv că minora a consimțit sexul.
România figurează în multe rapoarte internaționale ca țară-sursă în Europa pentru trafic de persoane. A fost și o instituție arătată cu degetul (mă abțin încă să o nominalizez până va fi și aceasta audiată), rolul ei fiind să promoveze o strategie și să acționeze în sensul combaterii traficului de persoane. Din ceea ce s-a afirmat în audieri și în discuțiile purtate cu reprezentanți ai societății civile care acționează pentru combaterea traficului, instituția respectivă stopează demersurile acoperind „peștii mari de ape tulburi” (am citat din audieri).
Acum câteva zile, a fost făcut public un raport al UK pe acest subiect. România figurează acolo cu o rețea de trafic care operează pe teritoriul UK. Cooperarea cu instituțiile din România pare a fi inexistentă sau total ineficientă și formală. Nu știu care va fi finalul acestor audieri, dar e imposibil să mă fac că nu aud ceea ce se spune și că nu văd documentele. Cred că subiectul ar trebui inclus, de urgență, între priorități, pe agenda instituțiilor statului.”
Comisia condusă de Adriana Săftoiu a fost înființată în luna martie a acestui an, în urma unei propuneri făcute de Camera Deputaților în vederea dispariției misterioase a celor două tinere din Caracal în vara anului trecut.
Conform Comisiei, în perioada 2016-2019, s-au înregistrat în România 17.669 de cazuri de copii dispăruți. Dintre cei 4.000 de copii dați dispăruți anul trecut, doar 3.600 au fost găsiți, mai amintește comisia.
Discussion about this post