Uneori, ni se întâmplă accidente. Unele sunt minore (simple zgârieturi sau julituri, etc.) dar altele mai grave (politraumatisme prin căderi de la înălțime sau alunecări) care pot chiar pune în pericol viața. Gândirea de tipul mie nu mi se întâmplă este greșită și poate fi scump plătită. Așa că ne-am propus să facem o serie de articole,să descriem elementele de bază ale primului ajutor, cât mai simplu și mai realist, dar riguros din punct de vedere medical. Azi este ultimul articol, ce conchide seria despre plăgile superficiale. Aflăm cum să evităm infectarea rănii.
Chiar în condițiile unui tratament corect aplicat este foarte importantă supravegherea rănii. Dacă pielea din jur se înroșește la mai mult de 1-2 cm de la marginea plăgii și devine lucioasă, dacă zona afectată se umflă, dacă durerea se accentuează simțitor, dacă din plagă se scurge puroi, înseamnă că rana s-a infectat. Dacă se întâmplă asta, tratamentul improvizat trebuie oprit și trebuie mers la cel mai apropiat spital.
O importantă observație: tetanosul este o boală extrem de gravă; ar fi mai bine ca fiecare, mai ales dacă mergem în drumeții, să fim vaccinați antitetanic cel puțin o dată la 5 ani. Dacă v-ați rănit și nu sunteți vaccinat, mergeți imediat după excursie la spital, unde în funcție de vechimea rănii și de contaminarea ei vi se va face un vaccin.
În concluzie, ce trebuie reținut? Imediat după rănire trebuie evaluată cât mai realist gravitatea plăgii (uitați-l pe „mie nu mi se întâmplă”); dacă este vorba de o plagă superficială, atunci: sângerarea se oprește prin presiune directă; se spală bine hrana, cu apă și săpun; se pune betadină direct pe rană; se pansează; după 24 de ore rana se lasă liberă, la aer (pansamentul se poate menține în situații speciale); se spală cu apă și săpun, cel puțin o dată pe zi; se face vaccin antitetanic.
Pentru mai multe sfaturi puteți aceesa următoarele articole:
https://bpnews.ro/2020/07/22/pansarea-corecta-a-unei-rani-ce-faceai-gresit-pana-acum/
https://bpnews.ro/2020/07/21/ce-dezinfectant-sa-folosesti-pentru-rani-lectie-de-prim-ajutor/
https://bpnews.ro/2020/07/20/cum-sa-dai-primul-ajutor-sfaturi-si-tehnici-pentru-munte/
Discussion about this post